• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tájékozatlanok a betegek?

Lapszemle Forrás: baon.hu

Elfekvő kórházként került a köztudatba a félegyházi városi kórház az aktív betegellátás megszüntetése óta.

Az intézmény vezetője szerint csupán a betegek tájékozatlanok, és nem tudják milyen széleskörű szolgáltatásokat biztosítanak. A kórházigazgatót egyik olvasónk levele kapcsán kerestük meg, aki hosszú várakozási időre, és az elérhetetlen diszpécserszolgálatra panaszkodott. Valóban sokan jelezték már, hogy nem, vagy csak többszöri próbálkozás után tudják elérni a diszpécserszolgálatot, ezért azt tervezzük, hogy kibővítjük a szolgálati helyiséget és még egy munkatársat alkalmazunk az előjegyzések zavartalan lebonyolítására – így válaszolt a baon.hu felvetésére dr. Körtvélyessy András, a félegyházi kórház vezetője.

Dr. Körtvélyessy András a hosszú várakozási időre reagálva elmondta: azzal is tisztában van, hogy sokat kell várakozni egy-egy szakrendelésre, ám a félegyházi helyzet még mindig jobb, mint egy-egy nagyobb városban – tette hozzá az igazgató. Ugyanakkor azt is elmondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy a félegyháziak és a környékben élők még mindig nem tudják, milyen széleskörű – a társadalombiztosító által finanszírozott – ellátásokat vehetnek igénybe Félegyházán.

Megindult például a komplex nyirok ödéma kezelés, amit a környékben eddig csak Kecskeméten vagy Szegeden végeztek. Az elmúlt évben elindult és jól működik a gyereksebészetet. Az urológián egy szegedi és egy kecskeméti adjunktus felváltva rendel, és újra működik az úgynevezett uroflow speciális vizeletvizsgálat. A nőgyógyászati szakrendelésen ma már modernebb ultrahangkészülékkel vizsgálják a kismamákat, de ismét lehetőség van a várandósok EKG-vizsgálatára is. Tavaly pedig bevezettük az infúziós szobát, melynek köszönhetően már nem kell Kecskemétre utazni az infúziós kúrák miatt – részletezte az igazgató, aki hozzátette azt is, hogy a korábbiakkal ellentétben nem kell időpontot kérni a röntgen vizsgálatokhoz. Mint kiemelte: van tüdőszűrő, mammográfia, sebészet, traumatológia, proctológia, belgyógyászat, kardiológia, rehabilitáció, reumatológia, ortopédia, neurológia, endokrinológia, bőrgyógyászati szakrendelés, keddenként pedig lehetőség van citológiai szövetmintavételre is. A megszüntetett gyerekosztály helyett a gyermekgyógyászati szakrendelésen várják a beteg gyerekeket, ahol szintén lehetőség van infúziós kezelésre nappali ellátás keretében – jegyezte meg dr. Körtvélyessy András.

A kórházigazgató kiemelte, arra törekszenek, hogy növeljék az ingyenes ellátások körét, a rehabilitációs ágyak számát pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően bővítik.

A közel 190 millió forintos beruházás tervezett kezdése tavasszal, befejezése nyár közepére várható – mondta bizakodóan az igazgató, aki elmondta azt is, hogy a másik, 1,2 milliárd forintos beruházás támogatási szerződést is aláírták, jelenleg a közbeszerzés lebonyolítása zajlik. Ez a fejlesztés várhatóan ősszel indul és 2015 végére fejeződik be. Megvalósulásával megújul két műtő az egynapos sebészet, illetve a 12 ágyas nappali ellátás elindításához. A kórház bővítésével pedig egy helyre, korszerű körülmények közé kerül valamennyi szakrendelő. És ami talán a legfontosabb új sürgősségi betegellátó is létesül – summázta az igazgató, aki a cikk végén kiemelte azt is, hogy a kórház gyógyfürdője is kiaknázatlan. Mint mondta, az intézmény rehabilitációs részlege a legjobban felszerelt a környéken, és kiemelt ingyenes szolgáltatásokkal – mint például vízi torna, súlyfürdő, szénsavfürdő – várja nem csak a félegyháziakat. A délutáni gyógyvizes szolgáltatásokat pedig munka után is igénybe vehetik, mert 17 órától 20 óráig fogadják a betegeket. Sőt tervezik, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást péntekenként 22 óráig. Ugyanakkor úszásoktatást is szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.