• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Költségvetési csalás: kórházi vezetőket vádolnak

Lapszemle Forrás: heol.hu

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége a vád.

Három személlyel szemben emelt vádat az Egri Járási Ügyészség. A Heves Megyei Hírlap - online úgy értesült, hogy a vádlottak az egri Markhot Ferenc Kórház vezető beosztású dolgozói. Az egri Markhot Ferenc Kórház 2008-ig fűtési tartalék biztosítása céljából jelentős mennyiségű, szabadforgalomba bocsátott gázolajat szerzett be. Két földalatti tartályban összesen több mint 23 ezer liter gázolajat tároltak. Az intézmény az olajat 2008-tól fűtési célból nem használta, mivel időközben gázüzemű fűtésre álltak át. Ezt csak egyfajta stratégiai tartalékként tartották a későbbiekben (ha esetleg fűtési szezonban megszűnne a gázszolgáltatás), így annak mennyisége 2012 szeptemberéig változatlan maradt.

Az egészségügyi intézmény vezetése a tartályok lebontását, illetve átalakítását tervezte, ezért több alkalommal megkísérelte eladni a gázolaj készletet. A próbálkozások azonban nem jártak sikerrel, mivel a szükséges hatósági engedélyezési eljárásokra, valamint az ügylet adóvonzatára figyelemmel gazdaságosan ezt nem lehetett végrehajtani. A gázolajon a kórháznak 2012 nyarán végül mégis sikerült túladnia. A portál értesülése szerint oly módon, hogy az adásvételi megállapodást egy támogatási szerződéssel leplezték, a gázolaj leltárban nyilvántartott mennyiségét arra hivatkozással vezették ki, hogy azt eltüzelték. Miután a megegyeztek az előbbiek szerint a vevő cégével, ennek alapján 2012 szeptemberében támogatói szerződést kötött a kórház az olajat megvásárló egri kft.-vel. Ebben az egyezségben közel négymillió forint adomány szerepel, amely valójában a gázolaj vételára volt. Ezt az összeget a kft. át is utalta a kórház részére, majd ősszel elszállították a gázolajat. Az adásvételt követően pedig – információink szerint – több mint egymillió forint általános forgalmi adót nem fizetett meg a kórház.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján folytatott nyomozást az ügyben. Ez a közelmúltban lezárult, s vádemelési javaslattal küldték meg az iratokat az Egri Járási Ügyészségnek.

A portál szerette volna megkérdezni az ügyben érintett kórházi vezetőket is, egyebek közt afelől is érdeklődtek volna, hogy felelősnek érzik-e magukat az ellenük emelt vádakban. A megkeresésre mindössze ez a rövid válasz érkezett a Markhot Ferenc Kórház vezetésétől: „a még folyamatban lévő hivatalos eljárást a kórház nyilatkozatával nem kívánja befolyásolni".

A portál kérdéseit elküldte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI), mint az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet fenntartójának is. A válasz lapzártakor érkezett meg, miszerint a GYEMSZI hivatalos szervtől semmiféle folyamatban lévő ügyről nem kapott tájékoztatást.