• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

Lapszemle 2018.10.18 Forrás: medicalonline.hu
Kórházi fertőzések: véghajrában a végrehajtás

A rendelet végrehajtásához szükséges forrásokat hamarosan megpályáztatják, az összeg: 2,2 milliárd forint.

Napokon belül hozzájuthatnak az intézmények ahhoz a 2,2 milliárd forinthoz, amelyet ahhoz kapnak, hogy maradéktalanul betarthassák az október elején megjelent, a kórházi fertőzések megelőzését célzó rendeletben foglaltakat, írja a MedicalOnline.

Kovács Attila országos tisztifőorvos az IME egészségügyi szaklap konferenciáján a lap kérdésére válaszolva elmondta, a vonatkozó rendelet „pillanatokon belül” kijön, a pénzt pedig meghatározott, viszonylag egyszerű szempontrendszer szerint nyerhetik el a kórházak. Hozzátette azt is, a forrás egy rövid időszak áthidalását szolgálja, hiszen tervek szerint jövőre az infekciókontroll feladatok díjazása beépül a finanszírozásba.

Várhatóan decemberre elkészül az az infekciókontroll-finanszírozási javaslat, amelyen jelenleg egy munkacsoport a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) közösen dolgozik – mondta előadásában Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője, hozzátéve, így megfelelő forráshoz jut az intézményi infekciókontroll (IC).

A tisztifőorvos hivatalában egyelőre lázas munka folyik, hiszen az IC rendelethez kapcsolódóan számos feladat hárul a szakemberekre. A rendelet egyik legfontosabb eleme a kórházba érkező betegek kockázati besorolása, amelyet az országos tisztifőorvos által bevezetésre javasolt standard lista szerint kell elvégeznie az erre kijelölt szakdolgozónak. Kockázatértékelést nemcsak az egyes páciensek, hanem az intézmények tekintetében is végezni kell, amelyhez ugyancsak csekklistát kínál majd az NNK, amely alapján standardizált módon határozható meg a szolgáltató IC szintje. A nosocomiális infekciók (NI) megelőzése érdekében elvárás a bizonyítékokon alapuló ellátási csomag bevezetése, amely a röviden megfogalmazott, a fejlesztendő területekre vonatkozó intézkedések mellett összesíti a jó gyakorlatokat is. A menedzsmentekre vár a helyi eljárásrendek kialakítása a jogszabályok, módszertani levelek és szakmai irányelvek alapján, amelynek kapcsán Oroszi Beatrix külön felhívta a figyelmet arra, hogy gondoskodni kell arról, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő, illetve adagoló minden betegellátási ponton elérhető legyen a személyzet, valamint a látogatók számára is. Még ebben a hónapban megjelennek a rendeletek betartását segítő módszertani levelek – jelezte a szakmai vezető.

Magyarországon 8,1 liter alkoholos kézfertőtlenítő jut 1000 ápolási napra, ami messze elmarad az uniós átlagtól, és bár az idei adatot az ECDC még nem publikálta, 2012-ben mért 24 liter/1000 ápolási nap arány, ami nálunk az előző felmérés alkalmával 6 liter volt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink