• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kormányinfó: Nem államosítják (egyelőre) az önálló szakrendelőket

Lapszemle 2024.06.14 Forrás: MedicalOnline
Kormányinfó: Nem államosítják (egyelőre) az önálló szakrendelőket

Orvosi, gyógyszerészi és közgazdasági ismeretekre is szükség van az egyedi méltányossági alapon biztosított gyógyszerekkel végzett kezelések megítélésénél.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, nem szerepelt a kormány előtt az önálló szakrendelők államosításáról szóló javaslat, írja a MedicalOnline

Isten éltesse a védőnőket! – fogalmazott a csütörtöki Kormányinfó nyitányaként Vitályos Eszter kormányszóvívő, aki a Magyar Védőnők Napja alkalmából emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon 109. éve működő védőnői szolgálat 2015 óta hungarikum.

Nincs ilyen időhatár – így fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a következő két évben az önálló járóbeteg-szakellátók államosítását. – Az kórházak állami fenntartásúak, a szakrendelők nagy többsége szintén, államilag szervezett az ügyeleti ellátás, ahogyan a magánpraxisokra épülő háziorvosi szolgálatok is, így ésszerűbb lenne, ha nem lennének önálló rendelőintézetek sem – fejtette ki a politikus, aki cáfolta azt az értesülést, miszerint a szakrendelők államosításáról szóló passzus az utolsó pillanatban került ki a minap elfogadott salátatörvényből, és hozzátette azt is, a kormány előtt sem volt ilyen javaslat.

Orvosi, gyógyszerészi és közgazdasági ismeretekre is szükség van az egyedi méltányossági alapon biztosított gyógyszerekkel végzett kezelések megítélésénél, nem szerencsés, ha az állam vagy az államtitkár egyedül dönt annak a 40-50 milliárd forintos keretnek a felhasználásáról, amelyet erre biztosítanak. Ezért jó, hogy jövő januártól a kormány által létrehozott Batthyány-Strattmann László Alapítvány végzi el ezt a feladatot – fejtette ki a politikus. Arra a felvetésre, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) munkáját eddig is segítette egy külső testület az egyedi méltányossági alapon megítélt kezelésekkel kapcsolatban, Gulyás Gergely úgy reagált, hasznos a döntéshozatali szervezeti elkülönítés, emellett az elmúlt években volt jó néhány példa arra, hogy civil felajánlások segítették 100 millió forintos gyógyszerek beszerzését, ezt a fajta támogatást is elősegíti az alapítványi keretek közötti működés.

További részletek a MedicalOnline-on.