• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus két oltás után - az a 0,2 százalék

Lapszemle 2021.08.28 Forrás: hvg.hu
Koronavírus két oltás után -  az a 0,2 százalék

Ha a statisztikák mögé nézünk, hamar megértjük, miért hatalmas tévedés, hogy a vakcinák hatástalanok lennének.

Arra, hogy a koronavírus elleni védőoltások nem védenek 100%-ban a fertőzés ellen, már az első pillanattól kezdve figyelmeztettek a tudósok. Nem véletlen, hogy sok országban a teljesen beoltottaknak is javasolják a maszkviselést, és arra is kérik őket, az oltatlanok védelme érdekében továbbra is tartsák be a higiéniai intézkedéseket. Magyarországon a teljesen beoltottak mindössze 0,2 százaléka fertőződött – legalábbis Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint. Mivel idehaza eddig 5 és félmillióan kapták meg mindkét dózist (vagyis a Janssen-vakcina esetében egyet), ez azt jelenti, hogy még így is van az országban 11 ezer olyan ember, aki a vakcina ellenére betegedett meg. A hvg.hu közülük kérdezett meg néhányat a tapasztalataikról.

Dávid felesége a fent leírt, gyengébb tünetekkel megúszta a betegséget, ő maga viszont ágynak esett. A kezdeti náthás tünetek után a láza is 39 fok felett volt, a szaglása megváltozott, teljes levertség vett rajta úrrá, és a mellkasa is fájt, de szerencsére nem kezdett el köhögni, így a tüdejét a jelek szerint nem érintette a vírus. Ezen kívül egyfajta „általános elbutulást” is tapasztalt, ami miatt sokkal nehezebben végezte a megszokott feladatait. De tény: kórházba nem kerültek, mostanra pedig sokkal jobban vannak.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa már korábbi posztjában emlékeztetett rá: a beoltottak megbetegedése miatt sokan hiszik azt, hogy a vakcinák hatástalanok, de ez teljes tévedés, amit egyszerű matematikai gondolkodással meg is lehet érteni. Ehhez nem önmagában a számadatokat kell összehasonlítani, hanem azt, hogy ez mennyi emberre vonatkozik, ez alapján könnyű észrevenni, hogy arányaiban az oltatlanok jóval nagyobb eséllyel kerülnek súlyos állapotba/kórházba/fertőződnek meg.

Ahogy azonban egyre többen kapják meg mindkét oltásukat, arányaiban úgy növekszik a már említett 0,2 százalék is. Kemenesi Gábor ezt egy egyszerű analógiával érzékeltette: ha minden ember megkapná az oltást, a kórházakban csak oltott emberek feküdnének, és a vírustól is csak oltott emberek halnának meg. Az ekkor már valószínűleg keveseknek jutna eszébe, hogy a számuk összehasonlíthatatlanul alacsonyabb lenne, mint ha senki nem lenne beoltva.

Legolvasottabb cikkeink