• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kötelező szűrővizsgálatok: vannak, akik már most tiltakoznak

Lapszemle MA 06:30 Forrás: 444.hu
Kötelező szűrővizsgálatok: vannak, akik már most tiltakoznak

Miért tiltakozik, aki tiltakozik, és hogyan repülhet rá a témára a politika, merre vihetik az ügyet az áltudmányos csoportok?

Három szűrővizsgálat lehet kötelező 2025. január elsejétől, a megvalósítás mikéntje azonban egyelőre meglehetősen homályos. Sokan azonban már így is tiltakoznak a szűrővizsgálatok kötelezővé tétele ellen, miközben az általuk kiszűrhető megbetegedések közt van olyan, amiben évente több ezren halnak meg. Miért tiltakozik, aki tiltakozik, és hogyan repülhet rá a témára a politika, merre vihetik az ügyet az áltudmányos csoportok? És hogyan kéne jól rávezetni a társadalmat a szűrővizsgálatok fontosságára? - veti fel a 444.hu

Az elmúlt néhány napban több száz levelet kapott a szerkesztőség, túlnyomó többségükben ugyanaz a szöveg: tiltakozás a kötelezővé tett szűrővizsgálatok ellen. Az áradó formaleveleket nemcsak nekünk, más médiumoknak, kormány- és ellenzéki pártoknak, állami- és uniós szerveknek is elküldte megannyi állampolgár, néhányan saját, személyes meglátásaikkal, véleményükkel kiegészítve.

A lényeg: tiltakoznak az ellen a törvénymódosítás ellen, amely „invazív, fájdalmas és kockázatos egészségügyi szűréseket kíván kötelezővé tenni Magyarországon, valamint a belügyminiszter hatáskörébe rendeli további szűrővizsgálatok kötelezővé tételét.” A levélírók egységesen követelik a törvény azonnali visszavonását, többek közt azzal érvelve, hogy a kötelező egészségügyi szűrések „komoly fizikai és lelki megterhelést jelentenek, valamint kockázatokat hordoznak magukban”, és emberközpontú egészségügy helyett pénzügyi szempontokat emlegetnek.

Hozzáteszik azt is, hogy sokan (nők és férfiak egyaránt) „az idegen orvos által, nem ritkán durván, fájdalmat okozva, lekezelő stílusban végzett intim vizsgálatokat gyakran a szexuális erőszakhoz hasonló, traumatizáló élményként élik meg. A formalevél (melynek eredeti szerzője gyakorlatilag visszakereshetetlen, teljes szövege pedig például itt olvasható) szerint a kormány „inkább félelemkeltő, kiszolgáltatottság irányába mutató, erőszakos, lépéseket tesz.” Emellett magyar és nemzetközi jogszabályok idézésével igyekeznek alátámasztani követelésüket, idézve többek közt az Alaptörvény egyes cikkeit, az egészségügyi törvényt, az 1947-es Párizsi Egyezményt és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

További részletek a 444.hu-n.