• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Lenne mód az átoltottság javítására

Lapszemle 2021.11.10 Forrás: Népszava Online
Lenne mód az átoltottság javítására

Azokban az országokban, ahol szigorítottak, az emberek elindultak az oltásokért.

Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi vakcinát adtak be, mint Magyarországon majdnem két hét alatt - írja a népszava.hu.

Kisiklani látszik a járvány az ellenőrzés alól, az elmúlt héten másfélszeresére nőtt a napi új fertőzöttek száma. Ráadásul legutóbb a tesztelések több mint 20 százaléka mutatott pozitivitást, ami arra vall, hogy nemcsak a kontaktusok kutatása, hanem a megelőző szűrés sem működik rendesen. Mint emlékezetes, a WHO a járvány kontrolljához olyan kiterjedt szűrést tart szükségesnek, amelynél a felfedezett pozitív esetek aránya nem haladja meg az öt százalékot. Az elmúlt hétvégén 17 834 új fertőzöttet regisztráltak, 214-en meghaltak, 3980 beteg szorul kórházi kezelésre, közülük – a koronavirus.gov.hu szerint – 434 embert lélegeztetnek.

Noha itthon egyre riasztóbbak a járványadatok, a kormány egyelőre nem tesz újabb lépéseket a vírus terjedésének visszaszorítására. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken úgy fogalmazott a közrádióban, hogy a kabinet több embert nem tud meggyőzni az oltás felvételéről, ezért kellett azt a munkáltatókra hagynia.

A kormány eszköztelenségének ellentmondani látszik a korábban járványvédelmi mintaállamnak, afféle „labornak” tekintett Ausztria példája, ahol hétfőtől csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, és olyan mozi vagy színházi előadásokra, ahol 25-nél többen gyűlnek össze.  Miután a szigorításokról múlt pénteken döntött az osztrák kormány, a hétvégén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Összehasonlításul: Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi oltást adtak be, mint Magyarországon 12 nap alatt. Hetek óta számtalan tudományos testület, szakember szorgalmazta nálunk is, hogy kormány ismét rendelje el a védettségi igazolványok funkciójuknak megfelelő használatát.

„Mi most egy olyan hegyen megyünk fölfelé, aminek az előttünk lévő része ködben van és nem tudjuk, hogy öt lépésre, vagy tíz kilométerre van a csúcs.” - érzékeltette a helyzetet lapunknak Duda Ernő virológus professzor. Hozzátette: az államnak már augusztus végén, szeptember elején el kellett volna rendelnie a szigorúbb járványügyi intézkedéseket. Például maszkviseléshez és oltottsági igazolványhoz kötni az eucharisztikus kongresszus rendezvényeinek, valamint a vadászati kiállítás látogatását. Duda Ernő emlékeztetett arra, hogy azokban az országokban, ahol szigorítottak, az emberek elindultak az oltásokért.

A jobb átoltottság érdekében már korábban el lehetett volna törölni a regisztrációt, ahogy majd a november 22-én kezdődő oltási héten történik majd. Sőt a szakértő szerint akár némi pénzt is ajánlhatnának azoknak, akik beoltatják magukat, de lehetett volna oltóbuszokat küldeni a falusi kocsmák és élelmiszerboltok elé. Az állampolgároknak is lenne dolguk: elmenni oltatni magukat – bár a járvány mostani felfutását az már nem fogja megfékezni. Jó lenne az is, ha minél többen élnének az önkorlátozással, és amennyire csak lehet csökkentenék a kontaktusaik számát. A szigorú maszkviselés rövid távon is jár eredménnyel.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink