• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Működtethető-e gazdaságosan egy közkórház? - Szakértők válaszolnak

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A kórházak adósságállománya az év végére becslések szerint akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének most leköszönt elnöke úgy nyilatkozott: az egészségügy addig marad működőképes, amíg kitart a beszállítók türelme, és ameddig önmérsékletet tanúsítanak a közmű-szolgáltatók. A kórházak jelentős részében ugyanis bármikor kikapcsolhatnák a villanyt és a gázt, akkora a tartozás – olvasható a Világgazdaság – online oldalán, amely szakértőket kérdezett a témával kapcsolatban.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a kérdéssel kapcsolatban úgy reagált: Elméletileg igen, gyakorlatilag nem. A kórházak felhalmozódott adóssága minden év végére hozzávetőlegesen egy havi finanszírozási összeget tesz ki. Ezt minden évben konszolidálja a kormányzat, ám ez csak tüneti kezelés. Az elmúlt több mint egy évtizedben csaknem háromhavi finanszírozási összeget vontak el az ágazattól. A kórházak nagyjából kéthavi bevételt tudtak megtakarítani a belső adósság rovására, a működéshez elengedhetetlen karbantartások, eszköz- és műszerpótlások elhalasztásával – húzta alá Molnár, aki hozzátette azt is, a belső adósság részét képezi, hogy eközben kezelni kell az elegánsabban humánerőforrás-krízisnek is nevezett elvándorlást. A harmadik havi finanszírozási hiányt ezek miatt már végképp nincs miből kipótolni.

Sinkó Eszter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársa a kérdésre a következőket válaszolta: Mivel nagyon sok olyan beavatkozás van, amelyeknek a valós költségét még nyomokban sem fedezi a finanszírozás, ezért a kórházak nem működtethetők gazdaságosan, hiszen a kötelező feladatokhoz nincsenek meg a szükséges források. A probléma az államosítással sem oldódik meg, sőt most már az a pénz is hiányzik a rendszerből, amivel még tulajdonosként az önkormányzatok segítették ki a kórházakat. Ez 2007-ben 110, de még 2009-ben is 92,5 milliárd forintot tett ki – a KSH adatai alapján. Ezt is figyelembe véve, és elismerve, hogy ennek az összegnek egy jelentős része beruházási célokat szolgált. Becslésem szerint – folytatta Sinkó - 70-80 milliárd forint hiányzik a kórházi-szakrendelői rendszerből a gazdaságos működtetéshez.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a kérdéssel kapcsolatban így válaszolt: Valamennyi jogszabályt betartva, az adott struktúrában, a rendelkezésre álló forrásokból és a szakmai előírásoknak megfelelően ma Magyarországon egy kórházat sem lehet gazdaságosan üzemeltetni. A napi munkához szükséges források sem biztosítottak, a működés feltételeként előírt minimális személyi és tárgyi feltételek teljesítéséhez, a kötelező béremelésekre a finanszírozás végképp nem nyújt fedezetet, felújítási-felhalmozási alap pedig, amit a tulajdonosoknak kellene biztosítaniuk, nem létezik – húzta alá Rácz Jenő, aki hozzáfűzte azt is, nem csoda, hogy a kórházak nem jönnek ki a rendelkezésükre álló pénzből, és utólag minden évben több tízmilliárd forinttal ki kell pótolni a költségvetésüket ahhoz, hogy működőképesek maradjanak.