• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Okospárna az egészséges ülésért

Lapszemle Forrás: mno.hu

Ha ezen ül, hosszú távon is egészséges maradhat a gerince.

Naponta átlagosan 9,3 órát töltünk üléssel, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A Darma nevű ülőpárna monitorozza ülési szokásunkat, és a stressz-szintünket és méri. A civilizáció fejlődésével egyre inkább háttérbe szorultak a fizikai munkák, hiszen ezek nagy részét már gépek végzik el helyettünk. Az emberek nagy része tehát irodai munkát végez, ami együtt jár a hosszú ideig tartó monoton üléssel. Felmérések szerint tíz emberből nyolc élete során szenved kisebb-nagyobb hátproblémákkal, azonban ne higgyük azt, hogy csak a gerincünket érinti negatívan a rengeteg ülés – írja a Kickstarter cikke nyomán az mno.hu portálja.

A fizikai inaktivitás értelemszerűen elhízáshoz vezethet, és a legfrissebb tanulmányok szerint a sokat ülő emberek jóval nagyobb eséllyel kapják meg a 2. típusú cukorbetegséget, magasabb lehet a vérnyomásuk, és hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre. A fizikai inaktivitás a második vezető halálok az Egyesült Államokban, világszinten nézve pedig a negyedik!

A Darma tulajdonképpen a világ első „inaktivitás trackere" egy ülőpárnába integrálva. A nevét Bódhidharmáról kapta, akit a zen buddhizmus és a meditáció atyjának tartanak. A különleges okospárna figyelemmel kíséri az ülési szokásokat, és javítja a fizikai, valamint a mentális egészséget. A párnában egy mini számítógép van elrejtve, mely veszi a jelet a szenzoroktól, és egy szoftver segítségével kielemzi azt. Méri a fenék és a combok egyensúlyi helyzetéből a testtartást, a szívritmust, a szívverés hullámformáját (mint egy egyszerűsített EKG), a légzés gyakoriságát, és ez utóbbi adatokból meghatározza az aktuális stressz-szintet.

Ha a rendszer azt érzékeli, hogy előre görnyedünk, és a fejünket lógatjuk, akkor jelet küld az okostelefonunkon (iOS vagy Android) futó alkalmazásra, és figyelmeztet rá, hogy húzzuk ki magunkat. Méri az időt is, és ha túl régen álltunk fel, akkor gerincátmozgató tanácsokat ad. Amennyiben felszökik a pulzusunk, és a légzésünk szaggatottá válik, akkor egy speciális légzőgyakorlatot ajánl a Darma, melynek végrehajtásával jelentősen csökken a stressz-szintünk.

A találmány vezéralakja dr. Joan Vernikos, aki egykor a NASA élettudományi részlegének igazgatója volt, és nagyon híres a szakterületén. Egy másik fontos láncszem Dana Santas jógaoktató, aki több száz profi sportolóval, és több tucat csapattal dolgozott együtt, és osztotta meg velük saját, speciális képzési programját – jegyzi meg a portál.