• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyar befektetők a koronavírus elleni harc mögött

Lapszemle 2020.05.12 Forrás: portfolio.hu
Magyar befektetők a koronavírus elleni harc mögött

Létrejött egyfajta klub, amely összefogja a befektetőket és a tudományos közeget, ami egyébként idehaza meglehetősen szűk.

A koronavírus elleni nemzetközi kutatások sorába tudott lépni egy magyar kutatócsoport az elmúlt hetekben, amelyben Lantos Csaba és Várkonyi Attila ismert hazai befektetők is részvényesek. Egy másik, hazai, koronavírus elleni terápiás gyógyszerkutatás szintén ígéretesen zajlik, és ebben a cégben is jelen vannak befektetőként. A Portfolio-nak adott exkluzív páros interjúból kiderül, hogy az elmúlt 20 évben létrejött egyfajta klub, amely összefogja a befektetőket és a tudományos közeget a magyarországi élettudományi vállalkozások területén, és ebben a csoportban a két üzletember központi szerepet játszik. Lantos Csabával és Várkonyi Attilával arról is beszélgettünk, hogy egészségügyi befektetéseik során milyen szempontokra figyelnek, milyen hiányosságai vannak a jelenlegi hazai innovációs pályázati rendszernek, milyen reményeket fűznek a hamarosan létrejövő Egészségipari Innovációs Ügynökséghez és hogy milyen tanulságai vannak hosszú távon a jelenlegi járványnak.

A mostani helyzetben az egyetlen valódi tartós megoldásnak a koronavírus elleni szer tűnik, legyen az védőoltás vagy terápia. Hogyan látják a folyamatokat nemzetközi szinten?

Lantos Csaba: Jelen pillanatban még sehol nincs olyan vakcina vagy olyan gyógyszer, amit bizonyítottan alkalmaznának a koronavírusos betegeken. Rengeteg kísérlet zajlik ezzel kapcsolatban a világban, két héttel ezelőtt 60 nemzetközileg jegyzett kutatócsoport dolgozott gyógyszerfejlesztésen, 43 pedig vakcinafejlesztésen. Ez hatalmas szám, és könnyen lehet, hogy ez a szám az elmúlt két hétben még tovább növekedett. Lenyűgöző látni ezt az intellektuális koncentrációt, a korábbi járványokhoz képest is egészen elképesztő tudományos teljesítmény állt össze.

Hogyan helyezhető el ezen a térképen Magyarország?

Lantos Csaba: A nemzetközi sorba illeszkedik bele az egyik befektetésünk, az Orthosera nevű vérszérumkészítményeket fejlesztő és gyártó társaság legújabb kutatása, amely a koronavírushoz köthető. A nemzetközi szinten elsőként jegyzett kutatás keretében bizonyítottan gyógyult emberek vérplazmájából megfelelő tisztítás után elő lehet állítani olyan szert, ami töményen tartalmazza azokat az antitesteket, amelyek a vírus ellen védekeznek.

Ez a feltételezés a nemzetközi szakirodalomban is igazolt. A cégnek nem vírus elleni készítmények gyártása az eredeti irányultsága. A fejlesztés után előálló szer egy terápiás készítmény lenne, nem oltóanyag. Az a feltételezés, hogy a szérum részben meg tudja gyorsítani az immunválaszt. Hiszen azokat az antitesteket visszük be, amire szüksége van a szervezetnek. Másrészt van a citokinvihar – amikor a szervezet túlzott immunválaszt ad – amely esetén a vérszérum képes szabályozni a citokineket.

Hol tart most ez a folyamat?

Lantos Csaba: A kísérlet már el is kezdődött, a súlyos betegek számára jelenthet ez a későbbiekben megoldást. Gyűjtjük a vérplazmát, és a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján megfelelő tisztítás, besugárzás stb. után kerül beadásra ez a készítmény. Ez egy engedélyezett kutatás, önkéntesekkel, nagyon komoly tudományos háttérrel.

Fantasztikus dolognak tartom, hogy a nemzetközi kutatások sorába tudott lépni egy magyar kutatócsoport is, amiben mi részvényesek vagyunk. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink