• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Magyar fejlesztésű egészségügyi óra került piacra

Lapszemle 2019.02.19 Forrás: magyarnemzet.hu
Magyar fejlesztésű egészségügyi óra került piacra

A szakértők szerint 2019 lesz a (hordható) egészségügyi eszközök áttörésének éve. 

A távoli orvoslás, de legalábbis otthoni adatgyűjtés egyre elfogadottabbá válik, de az okos hordható eszközök persze nem jelentik azt a biztonságot, mint a kórházi ellátás. Kettős trend tapasztalható: a betegek egyre inkább elvárják, hogy az orvosok megbízzanak a kütyük által szolgáltatott napi adatokban, ugyanakkor elvárják a szakember nyújtotta segítséget - írta a magyarnemzet.hu.

Ezt a két igényt próbálja egy platformra hozni a magyar fejlesztésű Map Health Watch, amely Magyarország első okosórája. Jakab Attila, a Medical Evolution kereskedelmi vezetője szerint a fejlesztésük nem is okosóra – hiszen nem tud sem e-mailt, sem SMS-t olvasni –, hanem kifejezetten egészségügyi óra. Míg más okosórák általában egy vagy két szenzorral rendelkeznek, az áprilistól kapható Map Health Watch-ba öt szenzort építettek (PPG-érzékelő, amely folyamatos pulzusgörbét rajzol a másodpercenkénti hatvan mérésnek köszönhetően, EKG-, bőrhőmérséklet- és bőrvezetőképesség-szenzor a láz és a stressz-szint méréséhez, illetve mozgásváltozás-érzékelés, amelybe nemcsak a gyorsulás-lassulás, de a vertikális testhelyzetváltozás, így az elesés is beletartozik). Ráadásul ezek az adatok a felhasználóra kalibrált érzékelőből származnak.

„Más órák, amelyeket bármelyik elektronikai áruházban meg lehet vásárolni, az ember általános adatait mérik, míg a mi óránkat orvosi kivizsgálás és pontos kalibráció nyomán adjuk át. Amikor baj van, a mesterséges intelligencia riasztja az éjjel-nappal rendelkezésre álló orvoscsapatot, akik megkérdezik a felhasználót, hogy mit érez, a tünetek valóban utalnak-e arra, amit ők a monitoron látnak. Készítenek egy valós idejű EKG-t, és riasztják a mentőket vagy a családtagokat” – magyarázza Jakab Attila.

Jelenleg a tudomány még nem támaszkodhat kizárólag a mesterséges intelligenciára, legalább olyan fontos az ember részvétele. Erre egyrészt a téves riasztások kiszűrése érdekében van szükség, másrészt a betegek is jobban bíznak az emberi segítségben, mint a mesterséges intelligenciában. Persze ahogy egyre több egészségügyi okosóra kerül forgalomba, úgy nő a rendelkezésre álló adatok száma. Ezek elemzésére legjobb a mesterséges intelligencia, amely megfelelő minták alapján előbb-utóbb valóban képes lesz előrejelezni a betegségek kialakulását, sőt akár a megfelelő gyógymódot is „megmondja”. A magyar fejlesztés jelenleg szív- és légzésproblémákat, lázas megbetegedéseket tud jelezni, de a későbbi frissítések nyomán már az allergiás, asztma- és epilepsziás rohamokra vagy alvászavarra is figyelmeztethet. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink