• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarország az európai középmezőny végén áll

Lapszemle 2022.02.18 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Magyarország az európai középmezőny végén áll

A legjobb helyezést a környezetvédelemben, a legrosszabbat az egészségügyben értük el.

Annak már lassan nincsen hírértéke, hogy az európai társadalmi fejlődés élvonalában a skandináv országok állnak, az viszont már figyelemre méltó, hogy egyes területeken néhány „visegrádi” állam messze megelőzi Magyarországot. Ez derült ki az Egyensúly Intézet Megatrend Index 2022 címet viselő online sajtóbemutatójából, amelyet Kozák Ákos, az intézet társalapítója, szociológus tartott Szőllősi Györgyi moderálásával, írja a szeretlekmagyarorszag.hu

Globális kihívások, lokális válaszok – így határozta meg az előadó a Megatrend Index lényegét, amely az Európai Unió országainak, köztük Magyarországnak hosszú távú sikereit meghatározó trendjeit és aktuális eredményeit immár másodszor mutatja be. Ehhez olyan indikátorokat mérnek a Eurostat 5 éves periódusra vonatkozó adatai alapján, amelyekből kiderül, hogy egy ország jó, vagy kedvezőtlen irányba halad és nyomon lehet követni az egyes országok szakpolitikai sikereit is. Az öt mért terület: az oktatás, a digitalizáció, az egészségügy, a környezetvédelem és a társadalmi kohézió.

Ha összességében nézzük Magyarország pozícióját az öt indexben, akkor jóindulattal azt mondhatjuk, hogy 27 uniós ország között a középmezőny legvégén áll – szögezte le Kozák Ákos. A legjobb helyezésünk a 17. a környezetvédelem kategóriában, a legrosszabb pedig az egészségügyé, a 24. Az „okos országok” között a 19-ek vagyunk, a társadalmi kohézió terén 20., a digitalizációban pedig a 21. helyet szereztük meg.

Az egészségügy terén az elmúlt években, beleértve már a nagy próbatételt jelentő járványidőszakot is, látványos javulás volt az egész Unióban olyan szubjektív indikátorok szerint, mint a születéskor várható élettartam, az egészségesen megélt évek, a dohányzás, alkohol-fogyasztás terén vagy más megelőzhető betegségek számában. Ennek ellenére mégis alakulnak ki jelentős különbségek – mondta a szakértő.

Magyarország egészségügyre az uniós átlag körül (GDP-arányosan 4,7%) költött, de hiába fektettünk be százmilliárdokat infrastruktúrára, ha a népegészségügyi állapot, a prevenció nincs rendben, akkor mindez nehezen fog megtérülni. Például a megelőzhető okokból bekövetkezett halálozások száma növekedett a rendszerváltás óta. Ez utóbbiban az utolsó, 27. helyen állunk. A vezető hármasban Svédországot ezúttal Málta és Hollandia követi, írja a lap. 

Legolvasottabb cikkeink