• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már látszik a karanténos barkácsolások következménye

Lapszemle 2020.04.27 Forrás: nlc.hu
Már látszik a karanténos barkácsolások következménye

Az orvos azt kéri, hogy mindenki mérje fel saját képességeit, mielőtt valamibe belekezd. Amit eddig nem csinált, inkább ne tegye most sem.

„Életünkben nem láttunk ennyi ujjamputációt egyszerre” – már látszik a karanténos barkácsolások következménye - mondta el az nlc.hu-nak Dr. Bende Balázs plasztikai sebész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. 

„A legnagyobb gond azzal van, hogy most sokan próbálnak ki olyasmit, amit eddig nem, és meggondolatlanul vágnak neki. Mondok egy példát, többen grilleznek és hajlamosak a gyújtófolyadékot literszámra használni. Ami még a jobbik eset, mert van, aki gázolajjal vagy benzinnel próbálkozik, ami sokkal rosszabb. Mivel berobban.”

Az orvos tapasztalatai azt mutatják, hogy a karanténnal a házi praktikák kezdenek előtérbe kerülni, amik elég furcsa, de mostanában annál gyakoribb baleseteket okoznak. „Az egyik gyakori az ülőfürdőzés, amit felfázásra szoktak használni. Most nem mennek orvoshoz, hanem próbálják otthon kúrálni. Az ülőfürdő addig nem probléma, amíg egy normális hőfokú kamillás vízben teszi valaki, de most egyre többen ülnek be tűzforró zubogó vízbe, majd a hűtőben fagyasztják magukat. És a végén nálunk kötnek ki.”

Egy másik praktika, ami ellen az orvosok évek óta küzdenek az az égett bőr tejfölös kenegetése. „Ennek azért van alapja, mert régen (meg ma is) a házi tejföl, ami irgalmatlan zsíros volt, egy biológiai légmentes fedést és jó tápanyagot jelentett a sebre. Tehát nem volt egy rossz módszer. De a ma, a boltokban kapható műanyag tejföl csak arra jó, hogy tökéletes táptalajt adjon a baktériumok megtelepedésére.”

Szintén pluszmunkát okozhat az orvosoknak a paradicsommal történő dunsztkötés ujjakra, körmökre. „Az 1900-as évek elejétől az ötvenes évekig a paradicsom nagyon savanyú volt, iszonyú magas savtartalommal, ezért a kötés működött is, nem véletlenül használták nagyanyáink. De a mai, nemesített paradicsom magas cukortartalma szintén csak a baktériumoknak ágyaz meg.”

Bende Balázs szerint a karanténnal egyre több olyan tipikus baleset van, ami eddig kisebb frekvenciával fordult elő. „Most olyanok kezdenek el főzni, akik eddig soha nem főztek. Ennek pedig megvan a következménye. Van, aki azt sem tudja, hogy ha valami forró, akkor nem nyúlok hozzá. Mondok itt is egy példát is. Nálunk a városban sok külföldi hallgató van, akik eddig még a teáért is kávézóba mentek. Náluk a leggyakoribb forrázásos balesetet az okozza, hogy fogják a tűzforró teát, és beleöntik egy üvegpohárba, ami a kezükben robban szét.”

Bende Balázs traumatológus kollégáitól úgy tudja, életükben nem láttak ennyi ujjamputációt, mert mindenki nekiállt otthon barkácsolni. Olyanok is, akik soha nem csináltak ilyet, még talán kalapácsot se fogtak a kezükben. „Ezért nem vagyunk boldogok mi orvosok, amikor laikusok tippeket osztogatnak. Például elkezdett terjedni Facebookon az is, hogy hidrogén-peroxiddal lehet védekezni a vírus ellen. Csak ugye, arról nem szólt senki, hogy ennek az anyagnak többféle koncentrációja van. A hajszőkítéshez használt peroxid nem a kórházban fertőtlenítésre használt töménység. Volt is ilyen eset nálunk. A másik a kamillás gőzölés, amikor a tűzforró gőz fölé hajol törülközővel az illető, és komoly égést szenved a nyálkahártyája és a bőre is. Arról nem beszélve, hogy a vírus 40 fokon nem pusztul el, így a gőzölés erre hiábavaló.” További elképesztő példák a cikkben

Legolvasottabb cikkeink