• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már műtéti szettet is készítenek rabok

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A lepedőtől az orvosi eszközökig, termékek tucatjait kell ma már börtöncégektől beszerezniük a kórházaknak.

A legutóbbi rendeletmódosítás nyomán immár az egyszer használatos, tehát steril műtéti szettekből is olyat kell rendelniük az egészségügyi intézményeknek, amit fogvatartottak állítottak össze – írja a magyaridok.hu portálja.

Évről évre egyre több terméket és szolgáltatást vásárolnak a közintézmények a börtöncégektől. Egészen pontosan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Központi Ellátó Szervétől (KESZ), amelytől a hatályos jogszabályok szerint minden, százezer forintot meghaladó beszerzésnél kötelező ajánlatot kérni, de például a hulladékkezelésnél a kötelezettség százezer forint alatt is él. A költségvetési szerveknek a közbeszerzési eljárás lefolytatását igénylő, tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t, és ha képes azt teljesíteni, ismét csak vele kell szerződni. A KESZ aztán legyártatja vagy beszerzi az igényelt terméket, illetve szolgáltatást. Az egyetlen különbség a KESZ által lefolytatott és a hagyományos közbeszerzési eljárások között, hogy az előző esetben kötelező fogvatartottaknak részt venniük a termékek gyártásában, illetve a szolgáltatás nyújtásában.

A kórházakkal kötött tavalyi központi ellátásos szerződések csaknem 70 százaléka mosatásról szólt, nagyobb mennyiségben még papírtörlőket, vécépapírokat, ágyneműt, törölközőt, munkaruhát és irodabútort vásároltak a börtöncégektől az egészségügyi intézmények. A laborbútorok, valamint az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, műtéti szettek egyelőre nem érik el a megrendelések egy százalékát. Ám ez a jövőben várhatóan változni fog, ugyanis már működik az az úgynevezett tiszta terű varroda, ahol azok az egészségügyi termékek készülnek, amelyek sterilizálás után alkalmasak egészségügyi felhasználásra. Így tehát nem lesz akadálya annak, hogy ezeket is a KESZ-től szerezzék be a kórházak – közölték a BVOP-nál.

Az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, vagyis a műtőskabátok, sapkák, zsilipruhák, lepedők, védőruhák, műtéti szettek a legutóbbi rendeletmódosítással kerültek be a központi ellátási körbe. Ezeket eddig orvostechnikai cégektől szerezték be a kórházak, ám mostantól kötelező lesz a KESZ-től ajánlatot kérniük ezekre, és azt – a többi termékhez, szolgáltatáshoz hasonlóan – csak abban az esetben utasíthatják el, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy az legalább 25 százalékkal drágább, mint amennyiért az adott holmit eddig beszerezték.                   

Legolvasottabb cikkeink