• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Még fizetnek is érte, még sincs elég magyar donorsperma

Lapszemle 2019.09.05 Forrás: hvg.hu
Még fizetnek is érte, még sincs elég magyar donorsperma

Magyarországon a párok 15 százaléka küzd infertilitással, évente körülbelül 1000 esetben van szükség donor hímivarsejtre. 

Több száz jelentkezőből, hónapokig tartó szigorú vizsgálatok után körülbelül egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak arra, hogy spermadonorrá váljon Magyarországon, miközben évente nagyjából ezer meddőségi kezelésnél lenne rájuk szükség. Szakemberek szerint a helyzeten csak alapos felvilágosító kampánnyal, egészségügyi szűrőprogramokkal és jogszabály-változtatásokkal lehetne segíteni, külföldi donorokra azonban még így is szükség lesz. Már persze ha a hatóságok részéről nem történik egy újabb tiltás - írta a hvg.hu.

A meddőséggel küzdő párok száma egyre nő, sok hazai klinikán így továbbra is külföldről behozott hímivarsejteket használnak, csakhogy ez kiszolgáltatottá teszi a rendszert: 2015-ben ugyanis az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) egy génhibás dán minta miatt megtiltotta a teljes külföldi behozatalt, illetve a már itthon lévő külföldi minták használatát. A krízis következményeit máig érezni, a meddőségi szakma szerint ez a hatóságok pánikreakciója mellett a hazai donorok hiánya miatt lett ilyen súlyos.

Magyarországon a párok 15 százaléka küzd infertilitással, évente körülbelül 1000 esetben van szükség donor hímivarsejtre. De belföldről a jelen körülmények között egyszerűen nem lehet kielégíteni az igényeket – összegezték a helyzetet a hvg.hu-nak az egyik magyarországi spermabankban.

A 2015-ös, hirtelen döntés drámai hatással volt a meddőségi kezeléseken részt vevő párokra, különösen azokban a családokban, ahol már a minták felhasználásának konkrét időpontja is volt. A kialakult helyzet miatt született 2016-os ombudsmani jelentésben számos hasonló panasz olvasható, a többi közt olyan nőktől, akik évek óta kezelés alatt álltak, amikor egyik napról a másikra közölték velük, hogy a kiválasztott donorspermát nem használhatják fel.

A petesejtdonációhoz hasonlóan rengeteg pár így külföldi klinikákon, magánúton végeztette el a kezeléseket. A meddőségi turizmus aránya mára némileg csökkent, de Csehországban, Spanyolországban vagy éppen Ukrajnában még mindig magyar párok százait kezelik minden évben. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink