• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig úttalanok a betegek

Lapszemle Forrás: Népszava

Ön tudja, hogy júliustól hova kell járnia orvoshoz? Ha nem, nincs egyedül ezzel.

Ön tudja, hogy júliustól hova kell járnia orvoshoz? Ha nem, nincs egyedül ezzel, hiszen az Orbán-kormány továbbra sem adott tájékoztatást az állampolgároknak, így elsősorban a betegeknek arról, hogy a két hét múlva startoló új egészségügyi struktúrában hogyan is képzeli el a betegszervezést. Márpedig éppen erre, az országosan 8 térségbe szervezett ellátási modellre épít a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nevével fémjelzett átalakítás, a Semmelweis Terv (ST) így változtatna a "betegek útján" – írja a Népszava – online.

"Mi meg fogjuk szervezni az ellátást" - mindössze ennyit tudott ígérni Szócska tavaly június 1-jén arra a felvetésre, mennyivel jobb a kormány által előző nap elfogadott ST a Molnár Lajos volt szakminiszter nevével fémjelzett, és a Fidesz által sokat bírált reformnál. Az államtitkár azóta is sokat hangoztatta ezt és azt is, világos betegutakat hoznak létre, amelyben minden állampolgár pontos tájékoztatást kap majd arról, hol, ki és hogyan látja majd el. Azonban ez máig sem történt meg, sőt - mint megírtuk - a lakosság még arról sem kapott semmiféle információt, hogy hol, mely kórházakban szűnik meg az aktív fekvőbeteg-ellátás július 1-től.

Mint azt korábban a lap megírta, az ST alapján a lakosság csak a nyolc egészségügyi térség határain belül lesz jogosult igénybe venni egészségügyi ellátást, ha pedig eddigi, "körzeten-kívüli" orvosához, vagy egy intézményhez ragaszkodna, fizetni fog. Persze a rendelkezés az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségét lett volna hivatott oldani, csakhogy szakértők szerint még a mainál is súlyosabb aránytalanságokat okoz majd. A kabinet ugyanis célként tűzte ki, hogy "a betegeket a lakhelyükhöz közel eső kórházakban lássák el" - ez azonban a 8 térségbe osztással, valamint a kórházi kapacitások és ellátási szintek újrarendezésével éppen ellenkező irányba indult el. Így már a kormánypárti politikusok is elismerik: egyes ellátásokért a megszokottnál messzebb kell majd utazni, elsősorban a vidéken élőknek.

Még májusban, a kormány honlapjára néhány napos véleményezési határidővel felkerült egészségügyi salátatörvény-tervezet ugyanis azt tartalmazta: "a beutalási rendnél nem kell figyelembe venni a térséghatárt a nyugat-közép-magyarországi, az észak-közép-magyarországi és a dél-közép-magyarországi térségek Pest megyéhez és Budapesthez tartozó területei tekintetében". Vagyis az Orbán-kormány elképzelései szerint a fővárosban és a környező megyékben megmaradhatna az eddigi szabadság, míg máshol, vidéken mindenkit a lakhelyükhöz tartozó körzetbe parancsolnának. Egyelőre azonban még ez az igazságtalan elképzelés sem nevezhető biztosnak, hiszen a parlament elé került - jelenleg a jövő heti zárószavazásra váró - salátatörvény-javaslat a betegutak kialakításáról, illetve a térségi ellátásszervezés konkrétumairól már egyetlen sort sem tartalmaz.