• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megszűnés helyett karcsúsítás

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az utolsó pillanatig alakul a kórházi szerkezet, péntekig eldől, mi marad és mi nem.

Ha nem is jelentős mértékben, de valószínűleg az utolsó percig változnak majd a kórházi szerkezetre vonatkozó adatok, az például, hogy az adott intézményben hány ággyal és milyen gyógyítási szinttel működnek majd az egyes osztályok, valamint miként alakul a beutalási rend. E hét péntekig azonban el kell dőlnie a kérdésnek – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

A kórházigazgatók egy ideje azokra a tényekre támaszkodhattak, amelyeket az egyeztetéseken ismerhettek meg a saját kórházukra vonatkoztatva. A budapesti Péterfy utcai kórház negyven kardiológiai ágyának fele például a Bajcsy-kórházba kerül, a többi a Péterfy belgyógyászatát gyarapítja. A sebészeti munka a baleseti részlegben, illetve tizenöt ágyon a Péterfy utcai „anyaépületben" folytatódik, közös műtőket használva az ide átkerülő urológiával. A kardiológiai ellátási területen a Honvédkórház, valamint a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) osztozik.

Az átcsoportosítással a páciensek jobban járnak, mert az említett kórházakban korszerűbbek a kardiológiai ellátás feltételei – nyilatkozta Sásdi Antal főigazgató, aki hozzátette, nem bánják az intézményt érintő változást, amely az első verziónál ráadásul sokkal szelídebb, tavaly ugyanis a Péterfy teljes megszüntetéséről is voltak elképzelések.

Nagyobb kényszer, hogy a Széll Kálmán-terv alakítja a gyógyítás másik pillérét, a gyógyszerellátást. Megírtuk, az orvosságok köztámogatására fordítható összeget az eredeti tervekhez képest az idén további tíz-, jövőre negyvenmilliárd forinttal csökkentik. A kormány ezt úgy kívánja végrehajtani, hogy közben megmaradjon a folyamatos ellátás, a betegek kiadásai pedig ne növekedjenek. A feladványt szakértők szerint úgy lehetne megoldani, ha a gyógyszerkasszát kívülről és belülről is nyitott rendszerként, amolyan közlekedőedényként kezelnék. Külső forrásként, vagyis bevételként az adónak akár egy harmadik egy százalékát is be lehetne vonni, ami például a ritka betegségben szenvedők költséges gyógyszereinek támogatását segítené. A belső egyensúlyt pedig olyan intézkedések is biztosíthatnák, amilyenre a tavasszal volt példa, amikor egyes gyógyszerek támogatását a kórházak finanszírozásába építették be.