• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megduplázódott a Lyme-kóros megbetegedések száma az utóbbi hetekben

Lapszemle Forrás: Népszava

A hőségriadó után most egy másik nagy probléma is fokozott elővigyázatosságra int: a kullancsinvázió.

Ahogy enyhült a kánikula, előbújtak és szaporodnak a kullancsok, ráadásul az utóbbi hetekben meg is duplázódott a paraziták által terjesztett Lyme-kóros megbetegedések száma az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint, valamint a tünetek is súlyosabbak. Hogy már egy többéves aggasztó tendenciáról van szó, jelzi az is, hogy tavaly 40 százalékkal több Lyme-kóros beteget regisztráltak a megelőző év adataihoz képest.

A kiemelten fertőzésveszélyes helyek hazánkban idén is Heves, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye, a Balaton-felvidék és a főváros agglomerációja. Ugyanakkor a nagyobb városok parkjai is komoly veszélyforrások lehetnek. Irtani azonban a kullancsok nagy száma és a tünetek súlyosbodása ellenére sem lehet a vérszívókat, három évvel ezelőtt ugyanis az Európai Unió betiltotta az irtásra használt vegyszert, mert ez áz élővilág más fajaira is káros, így a szakemberek szerint csupán egy lehetőség maradt: a megelőzés.

„Eldurvultak a kullancsok által terjesztett betegségek, olyan tünetek jelentkeznek, amelyek korábban nem" - mondta el a Népszavának dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. „Amíg korábban például a betegek 98 százalékánál a betegség kezdeti szakaszában a láz egyáltalán nem szerepelt a tünetek között, az utóbbi hónapokban rendre rendkívül magas, akár 40 fokos láz jelezte a kórt a szervezetben" - tette hozzá a szakértő.

A kullancsok által terjesztett két leggyakoribb betegség a Lyme-kór és az agyvelő- és agyhártyagyulladás. Előbbi tekintetében jelenleg nem áll rendelkezésre megelőző oltás, ellenben az agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással kivédhető. Viszont ez is csak akkor hatékony, ha megfelelő ellenanyagszint van a szervezetben a csípéskor, ami csak akkor lehetséges, ha még időben történt a védekezés.

Megjegyzendő, a kullancsok a harapást követő 24 órában még nem fertőznek, függetlenül attól, hogy megvan-e bennük a fertőzés, ugyanis a baktérium a kullancs középbelében él. Ám a 72 óra elteltével eltávolított kullancs, ha hordozó volt, szinte 100 százalékos bizonyossággal átadta a fertőzést. Éppen ezért különösen fontos a testhajlatok és egyéb testrészek rendszeres és alapos vizsgálata, továbbá a kullancs szakszerű eltávolítása, tudniillik a vérszívó testének csipesszel történő csavargatása vagy nyomkodása súlyos problémát okozhat. A szakemberek ezért a gyógyszertárban kapható kullancseltávolító kanalat ajánlják a művelethez, amelynek segítségével könnyedén eltávolítható a bőrből a parazita, és megelőzhető, hogy az állat kínlódásában a szervezetbe fecskendezze bacilustartalmú nyálát.

Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy ha tehetik, ne dobják ki az eltávolított kullancsot, mert egy, a patikákban kapható, gyors kullancsteszttel könnyen kimutatható, hogy volt-e Lyme-bacilus a parazitában. Ha volt, azonnal orvoshoz kell fordulni.