• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tbc: itthon nem alkalmazták a kétes vérteszteket

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A tuberkulózis megállapítására szolgáló vértesztek használatának leállítására szólított fel a WHO.

Az aktív tbc kimutatására Magyarországon sohasem ajánlottak vagy használtak olyan vérvizsgálatokat, amelyeknek a pontatlanságára figyelmeztetett a napokban az Egészségügyi Világszervezet - mondta el a Népszabadságnak Strausz János, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Múlt szerdán az aktív tuberkulózis megállapítására szolgáló vértesztek használatának azonnali leállítására szólított fel a WHO, arra hivatkozva, hogy azok tévesek, és alkalmazásuk milliókat sodor veszélybe.

Név szerint 18 terméket említettek meg a szervezet munkatársai, amelyeket nagyrészt nyugati vállalatok gyártottak, és a fejlődő országokba exportáltak. Feltételezhetően azért, mert nem feleltek meg a gazdag nemzetek szabályzói által előírt normáknak - olvasható a távirati iroda jelentésében.

A vérvizsgálatos teszteknél az egyén fehérvérsejtjeit hozzák össze a tbc-baktériumokból származó antigénekkel. A vérsejteknek az antigénekre adott reakciója utalhat arra, hogy a minta tulajdonosa fertőzött, de jelentheti azt is, hogy szervezete pusztán találkozott a tbc-ért felelős baktériummal - fejtette ki a főigazgató. Hozzátette, hogy léteznek bizonyos, a baktérium DNS-ének kimutatásán alapuló módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel és gyorsan lehet kimutatni a fertőzöttséget. Ezeket rendszerint akkor alkalmazzák a szakemberek, ha a páciens valamilyen más betegségben is szenved (például leukémia), és a megfelelő kezelés azonnali megkezdéséhez fontos kiszűrni a tüdőbajt.

A főorvos azonban hangsúlyozta, hogy a gyorsteszttel párhuzamosan ilyenkor is el kell végezni a bakteriológiai vizsgálatot, amelynek hat hét alatt lesz meg az eredménye.

A professzor elmondta: a WHO által említett cégek diagnosztikai eszközként hozták fogalomba termékeiket olyan országokban, ahol nagyon magas a tüdőbetegek száma, és feltehetően jóval lazábbak a hatósági ellenőrzések. Ilyen többek közt India vagy Kína. Előbbiben a WHO adatai szerint világszerte a legmagasabb a tbc-s megbetegedések száma. 2009-ben egyes becslések arról szólnak, hogy mintegy kétmillióan fertőződtek meg, közülük összesen 1,3 millióan kerültek az egészségügyi rendszerbe. A második a rangsorban évi 1,3 millió megbetegedéssel Kína, amelyet Indonézia követ. Itt az új betegek száma évente félmillió körül van.

A világszervezet egy esztendőn át tartó elemzés után úgy találta, hogy a vértesztek megengedhetetlenül nagy arányban adtak téves eredményt, ami félrediagnosztizáláshoz és félrekezeléshez vezetett. A tanulmányok szerint a teszteknek legalább a fele akkor is kimutatta a betegséget, amikor az jelen sem volt, vagy éppen fordítva, nem jelezte a fertőzöttséget, amikor kellett volna.

Magyarországon az ötvenes évektől kezdve a hatékony gyógyszerek és a jó egészségügyi ellátórendszer kiépülésének köszönhetően jelentősen visszaszorult a valaha morbus hungaricusként ismert kór. A regisztrált új tuberkulózisos betegek száma az elmúlt öt évben nem haladta meg a kétezret, noha a 2009. évi 1448-hoz képest tavaly 1811-renőtt.

Hazánkban kötelező tüdőszűrést rendelnek el azokban a megyékben, régiókban, ahol az új esetek száma meghaladja a 25 százezreléket, vagy azokon a területeken, ahol kiugróan magas az új megbetegedések aránya.

A tbc gyógyítható betegség, amely megfelelő kezeléssel körülbelül fél év alatt múlik el. Ugyanakkor a gyógyulás első időszakában (körülbelül egy hónapig) fertőző marad.

Sajnálatos módon az elmúlt években a személyes szabadság joga magasabb rendű lehetett a társadalom fertőző betegségtől való védelménél - olvasható a pulmonológiai intézet időszakos kiadványában.

Nagy eredmény a betegséggel szembeni küzdelemben, hogy 2011-ben az adatvédelmi jogszabály módosításával lehetővé vált a fertőző tbc-s betegek országos körözése. Ősszel pedig várhatóan megszületik az a rendelet, amely lehetővé teszi a tbc-betegek kényszerkezelését. A szakma felkészült arra, hogy létrehozza az ehhez szükséges osztályokat - hangsúlyozta Strausz János.