• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégis lehet klinikai leszállóhely Szegeden

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Szigorú statikai, tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni.

Mégis le tud szállni a mentőhelikopter az új klinika mellett: egy próbarepülés során a pilóta letette a gépet a klinikai gyógyszertár épületénél. A légi mentők javasolták, hogy kivételes esetekben, a beteg érdekében landolhassanak ezen a területen – írja a Délmagyar Online.

Az új klinika területén január közepe óta nem száll le a mentőhelikopter, ugyanis a leszállóhelyen épül az új klinikai tömb. A légi mentéssel szállított betegek így a repülőtérre érkeznek, onnan mentő hozza be őket a klinikáig. A több mint négy kilométeres földi út nagyjából negyedóra időkiesést jelent. Ez veszélyesen sok lehet bizonyos páciensek esetében. Az úgynevezett időkritikus betegekből Szegedre évente félszázat hoz a mentőhelikopter – az átmeneti helyzet az ő gyors ellátásukat veszélyeztetheti. Néhány napja az egyik pilóta próbarepülést végzett: az építkezés mellett, az egyetemi gyógyszertárnál tette le a mentőhelikoptert. Úgy ítélte meg, hogy ezen a területen biztonságosan le lehet szállni, és éppen alkalom is adódott ennek kipróbálására: a betegek, akikhez riasztották, végül a földi mentés segítségével jutottak el a klinikára, a személyzetet viszont ott fel kellett vennie. Úgy tudjuk, ez a pilóta egyéni akciója volt, amiért figyelmeztetést kapott, hiszen szabálytalanul szállt le. Megküldött jelentését azonban, amelyben az áll, hogy a füves rész megfelel egy ideiglenes leszállóhely kialakítására, már mérlegelik.

Felvettük a Szegedi Tudományegyetemmel a kapcsolatot, és javaslatot tettünk arra, hogy ezt a területet jelöljék ki erre a célra – közölte Temesvári Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette az egyetemi gyógyszertár előtti terület nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket a mentőrepülésre igénybe vett repülőterekkel kapcsolatosan a jogszabály előír. Szigorú statikai, tűzvédelmi előírásoknak kell ugyanis megfelelni, a katasztrófavédelemnek kell jóváhagynia, és a berepülés irányait is meg kell határozni ahhoz, hogy a légügyi hatóság engedélyezze. Jóváhagyott leszállóhely tehát biztosan nem lesz belőle – erre a célra egyébként is az épülő sürgősségi osztály tetejét jelölték ki. Életmentés céljából azonban, ha a beteg állapota indokolja, hogy a klinikához minél közelebb tegye le a helikopter, elképzelhető, hogy leszállhat majd itt a légi mentő.

Ehhez elsősorban az egyetemnek kell partnernek lennie. Figyelmeztető táblákat kell kihelyezni, a terület közepén lévő szivattyút el kell keríteni, és néhány járólapot kell letenni, hogy a terület ki legyen jelölve. Mindezek mellett szükséges, hogy a környező épületeket is megvizsgálják, nem tehet-e kárt bennük a leszálló helikopter – részletezte Temesvári Péter. Ha ezek a feltételek adottak, akár egy-két héten belül ismét leszállhat a klinika mellett a mentőhelikopter – de csak kivételes esetekben.
Az ügyben a lap megkereste a klinikai központot is, ahol azt közölték: az esetről nincs tudomásuk, így érdemben nem is tudnak nyilatkozni a témáról. Ha a javaslatot megkapják, mindenképpen foglalkoznak majd vele.