• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem hibázott az ápoló, amikor eltört a beteg keze

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Az ápoló cselekménye a jogos védelem valamennyi ismérvét magában hordozta.

Megszüntette a Kiskunhalasi Városi Ügyészség azt a nyomozást, mely az után indult, hogy egy ápoltat kéztöréssel szállítottak a Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos betegek Otthonából a kórházba – írja a Petőfi Népe – online.

Az eset májusban történt, amikor egy nő rátámadt a munkaideje lejártával éppen távozni készülő ápolónőre, mert ő aznap már nem akart levelet írni az ápolt nevében a 2001-ben elhunyt énekesnek, Zámbó Jimmynek. Az évek óta a Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában élő, súlyosan értelmi fogyatékos nő a nemleges válasz hallatán a parkolóban rátámadt az ápolónőre: a haját tépte és meg is rugdosta. A parkolóban tartózkodók megpróbálták a beteget lefogni, mire ő dühöngve rájuk támadt. A dulakodásról és a sértett nehezen fékezhető agressziójáról az intézet portása értesítette a férfi ápolókat – részletezte az eseményeket Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

A férfi ápolók kolléganőjük segítségére siettek, két oldalról megragadták a dühöngő nőt és megpróbálták az épület felé vezetni. A beteg egyre erőteljesebben tiltakozott, próbálta magát az ápolók fogásából kiszabadítani és a férfi ápolók felé rúgott. Ezért az ápolók erősebben megszorították a sértett karjait, melynek következtében jobb felkarja eltört – ismertette az eset pontos körülményeit az ügyészégi szóvivő.

A nőt kórházba szállították, ellátták, majd büntetőeljárás indult az őt megfékezni próbáló egyik ápoló ellen akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt.

Az ügyet idén januárban vádemelési javaslattal küldte meg a rendőrség az ügyészségnek. – A jogos védelem büntethetőséget kizáró ok. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. Az ápoló cselekménye a jogos védelem valamennyi ismérvét magában hordozta: a sértett a környezetében tartózkodókra közvetlenül és jogtalanul támadt rá, a támadás megfékezése a jelenlevők testi épségének megóvása és egy újabb támadás megakadályozása érdekében szükséges volt. Gyugyi Csilla a nyomozást megszüntető Kiskunhalasi Városi Ügyészség megállapításait úgy tolmácsolta: az ápoló azzal, hogy a beteget lefogta, elvezette, miközben annak karja sajnálatos módon eltört, nem idézett elő aránytalanul súlyosabb sérelmet annál, mint amivel a sértett jogtalan támadása fenyegetett.