• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyesek lehetnek az önbarnító spray-k

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Használatkor kerüljük el a spray belélegzését, illetve a nyálkahártyákkal való érintkezést.

Szakértők összesítették a tíz legfrissebb, az önbarnítók egyik fontos hatóanyagával, a DHA-val kapcsolatos tanulmányt, amelyek eredménye szerint ezek a spray-k egészségügyi kockázatot jelentenek. Az önbarnító készítményeket hagyományosan biztonságosabbnak tartják, mint a hagyományos barnító módszereket, mivel ezzel a technológiával úgy barnulhatunk le, hogy nem tesszük ki magunkat UV-sugárzásnak. Az ABC News különböző szakterületen dolgozó orvosokat (bőrgyógyász, toxikológus, pulmonológus) kért fel arra, hogy vizsgálják meg, mi a tudomány jelenlegi álláspontja az önbarnítók egyik alapvető összetevőjéről, a dihidroxiacetonról (DHA) – írja a Világgazdaság – online.

A górcső alá vett tanulmányok között szerepelt egy a szövetségi kormányzat által készített dokumentum is, a Good Morning America beszámolója szerint az eredmények aggodalmat keltettek a szakértők körében. Rey Panettieri, a Pennsylvaniai Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a DHA tartós alkalmazás esetén lerakódhat a tüdőben, innen pedig felszívódhat a véráramba. És bár egyelőre nincs kellő mennyiségű tudományos bizonyíték a következmények alátámasztására, az eddig megszerzett információk elegendőek ahhoz, hogy aggodalmat keltsenek. "Ezek az összetevők bizonyos esetekben hozzájárulhatnak a rákos elváltozások vagy más egészségügyi károk kialakulásához" – emelte ki a professzor.

A DHA-val kapcsolatos hatósági vélemény a kilencvenes években változott meg, amikor laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az anyag mutagén tulajdonságokat mutat különböző nem emberi sejtekben. Egy 1999-es tanulmány, amelyet az ABC az információszabadsági jogszabályra hivatkozva kapott meg, leírja, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben az anyag nem marad meg a bőr külső rétegében, annak mintegy 11 százaléka beszívódik az élő bőrsejtekbe. Az FDA 4 évvel később megismételte a mérést, amely akkor azt mutatta, hogy minden alkalmazáskor körülbelül 0,5% szívódik fel a szervezetben.