• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megvédi magát a mentős, ha kell

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Egyre több atrocitás éri a mentőket Magyarországon, a dél-alföldi régióban is.

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola a támadások megelőzésére és kivédésére szervezett önvédelmi képzést az ápolóknak. Ha megmarad az életed, megmarad a fizetésed is, abból majd tudsz venni új táskát – magyarázta Rónai Emil alezredes, aki kollégáival az intézmény csarnokában és szituációs szobájában önvédelmi technikákra oktatta az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének ápolóit – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Többek között a biztonságos távolságtartást, a fogásokból való kiszabadulást, a földreviteli technikát, leszorításokat, a segítségre szoruló megközelítését és átvizsgálását, egy adott helyiségbe való belépést és annak átvizsgálását sajátították el néhány óra alatt az ápolók.

Alig egy hónapja írtuk – emlékeztet a lap -, hogy a dél-alföldi régióban idén már háromszor támadtak részeg vagy begyógyszerezett emberek a segítségükre siető mentőkre. Tavaly tízszer, tavalyelőtt tizenegyszer érte fizikai atrocitás őket. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója akkor úgy nyilatkozott, egyre gyakoribb, hogy az ellátandó tudata élvezeti szerek miatt módosult, és ilyenkor nagyon gyakori az agresszió a páciens részéről. Sokszor fenyegetnek bennünket, de jó kommunikációval meg lehet előzni a támadások egy részét. Sajnos a mentők nem kapnak ilyen jellegű képzést, önvédelmet sem tanulnak – tette hozzá Zentay Attila.

Ezzel a magyar rendészeti képzésben eddig egyedülálló kezdeményezéssel szeretnénk a mentők ellen irányuló támadásokat megelőzni, illetve megtanítani őket a kezelésükre, akár önvédelmi fogások alkalmazásával is. Néhány héten belül harmadszor tartjuk ezt a képzést: az előző foglalkozásokról a mentősök elismerően nyilatkoztak, hasznosnak, a gyakorlatban alkalmazhatónak tartják az átadott ismereteket – mondta Kozma András rendőr őrnagy.

Aki munkáját végző mentőre támad, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – jegyzi meg a portál.