• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mely európai országokban keresik a legtöbbet az orvosok?

Lapszemle 2023.01.06 Forrás: Euronews
Mely európai országokban keresik a legtöbbet az orvosok?

2010 és 2020 között a szakorvosok fizetése 6,4, a háziorvosoké pedig 4,8 százalékkal nőtt, ez az adat pedig elsőnek számít az Unióban.

A koronavírus-járvány hatalmas nyomást helyezett az egészségügyi dolgozókra: az orvosok, az ápolók és a nővérek sokszor napokig, hetekig nem mentek haza a családjukhoz, sokan közülük az életüket vesztették, miközben másokon segítettek. A közvélemény részéről hatalmas elismerést vívott ki magának a szakma, a bérek azonban számos országban nem fejezik ki azt a köszönetet, amivel az ország tartozik nekik a munkájukért, írja a euronews.com

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett adatok szerint a legtöbb európai országban 2010 és 2020 között reálértéken nőtt az orvosok éves bruttó fizetése, tehát a fizetések követték az inflációt. Néhány országban azonban ellenkezőleg történtek a dolgok: a 2010 és 2020 közötti időszakot vizsgálva csökkent az orvosi bérek valós értéke, és távolról sem követték az inflációs rátát. 

Az OECD jelentésében 25 európai országra vonatkozó információkat jegyeztek le, ez alapján pedig kijelenthető, hogy egyes országok esetében hatalmas a differencia az orvosok fizetése között. Az utóbbi tíz évből emeljük ki például 2015-öt, amikor Lengyelországban 20.200 eurót keresett egy szakorvos, miközben Luxemburgban 258.552 euró is lehetett a fizetése. Ez több mint tízszeres különbség. 

Ha előreugrunk öt évet 2020-ra, akkor látható, hogy Luxemburgon kívül még négy olyan ország van, ahol a szakorvosok fizetése meghaladta a bruttó 150 ezer eurót, ezek a következők: Írországban 172.882, Hollandiában 160.869, Dániában 156.061, Izlandon pedig 155.276 eurót keresett egy szakorvos, miközben Németországban 146.200, az Egyesült Királyságban pedig 136.375 euró volt a fizetése.

2020-ban Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a fizetések jóval bruttó 100 ezer euró alatt voltak, miközben Portugáliában, Görögországban és Magyarországon 50 ezer alatt. A háziorvosok a szakorvosénál csekélyebb bérrel számolhattak. Egy szakorvos az Egyesült Királyságban 85 százalékkal több pénzt vitt haza 2020-ban egy háziorvosnál; Hollandiában 45, Németországban pedig 20 százalékos volt a szakorvosok és a háziorvosok keresetének a különbsége. 

Magyarország például az európai mértékhez képest jól teljesített, 2010 és 2020 között a szakorvosok fizetése 6,4, a háziorvosoké pedig 4,8 százalékkal nőtt, ez az adat pedig elsőnek számít az Unióban. Magyarországot követi Szlovákia, Csehország majd Észtország. Más országokban a reálértéket tekintve csökkent a szakorvosok és a háziorvosok fizetése, ilyen például Portugália, Szlovénia és az Egyesült Királyság.

További részletek a euronews.com cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink