• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mennie kell a klinikáról a volt igazgató alapítványának

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Perre megy az egyetemmel a szegedi gyermekklinika korábbi igazgatója, Túri Sándor.

A professzor alapítványának, mely több száz gyermeket és felnőttet dializált az elmúlt években, májusban mennie kell a klinikáról. Az indok, hogy nem lát el gyerekeket – ezeket a betegeket egy korábbi döntéssel az egyetem vette el az alapítványtól – írja a delmagyar.hu.

Szegeden jelenleg a művesekezeléseket két szervezet végzi ugyanazon a helyen, váltott időszakokban: Túri Sándor alapítványa és a Diaverum. Mindkettő OEP-finanszírozást kap ezért a tevékenységért. A súlyos betegek számára a Gyermek Művese Alapítvány épített 2004-ben saját költségen, 52 millió forintból épületet, ahol a kezelések folynak, egy másik szárnyat pedig felújítottak 10 millió forintból. – Ehhez az egyetem semmit nem adott, most mégis rendelkezni akar vele és ki akar tenni innen – mutatott körbe a professzor.

Túri Sándor elmondta: az egyetem álláspontja szerint a kapacitással ők rendelkeznek, ezért vehetik vissza. – Többek között arra hivatkoznak, hogy nem fizettem bérleti díjat. Való igaz: miután havi 160 ezerről 600 ezer forintra emelték az összegét, azt már méltánytalannak éreztem – fogalmazott a professzor.

Az SZTE sajtóosztályának közleménye a szerződés felmondását azzal indokolja, hogy „a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művesekezelésének az alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az alapítvány keretében ugyanis jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el". A közlemény szerint a szerződés felmondásával nincs kapcsolatban, hogy az alapítvány nem tudott bérleti díjat fizetni. A kiszabott díjra az egyetem tájékoztatása szerint a megváltozott jogszabályok miatt került sor, abban nem volt mérlegelési jog.

A tulajdonlással kapcsolatos vitáról a közlemény úgy fogalmaz: az alapítvány által megvalósított beruházással létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a magyar állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Túri Sándor ügyvédjével, Magyar Györggyel együtt azon az állásponton van, hogy nem vehetik el tőle azt, amiért évtizedekig dolgozott. Álláspontjuk szerint ugyanis a föld az államé, a felépítmény viszont az alapítványé. Éppen ezért nem is adja át sem a helyet, sem a műszereket a megjelölt időpontban. A megindított perrel most időt nyertek, amíg ugyanis az nem zárul le, az alapítvány tovább működhet. Azt senki nem tudja, hogy meddig.

Az SZTE közleménye a helyzetről