• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Merkely: Decemberben már olthatnak Európában

Lapszemle 2020.10.29 Forrás: Origo
Merkely: Decemberben már olthatnak Európában

Nemsokára ők is beszámolnak egy új gyógyszer klinikai vizsgálatáról, amely kifejezetten a tüdőt fogja védeni.

Vasárnap hazatérhetett a kórházból az a 75 éves, koronavírusos nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivir-készítményt a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján. A szertől jelentősen javult az állapota, már otthon lábadozik. Nem ő az egyetlen, akinek segített az új magyar gyógyszer. Ennek ellenére a WHO korábban úgy találta, hogy a remdesivir csak mérsékelten hatékony az új típusú koronavírus elleni küzdelemben. Többek között erről, az új kutatásokról és a pandémia lehetséges végéről is kérdezte Merkely Béla professzort, a Semmelweis Egyetem rektorát az Origo.

A remdesivir a ma elérhető leghatékonyabb vírusellenes szer az új típusú koronavírussal megfertőződött betegek esetében" - emelte ki. Most hét kórházban kezelnek betegeket ezzel a gyógyszerrel a klinikai vizsgálaton belül, de hamarosan, a terveik szerint, még öt olyan egészségügyi intézményben lesz elérhető, ahol elsődlegesen látnak el covidos betegeket. 

Megvannak a kritériumai annak, hogy kinek érdemes ilyen gyógyszeres terápiát adni, döntően ezt a betegcsoportot kell megcélozni, és nem a magunk, meg a családtagjaink iránti féltésből kell indokolttá tenni egy szer alkalmazását, hanem az orvos kollégáknak kell a megfelelő gyógyszer alkalmazását véleményezni, javasolni, a lehetőségét megteremteni. Nagyon szeretnénk, ha további gyógyszerek is felsorakoznának még a hatékony terápiához" - tette hozzá, majd elárulta, hogy ilyen típusú kutatások a Semmelweis Egyetemen is zajlanak, és nemsokára ők is beszámolnak egy új gyógyszer klinikai vizsgálatáról, amely kifejezetten a tüdőt fogja védeni. 

Végül arról beszélt, hogy mikor kezdődhet a magyar lakosság beoltása a védőoltással, amely elvezethet a pandémia végéig.A járvány első fázisában próbáltuk kitalálni mennyi idő kell ahhoz, hogy az első vakcina megjelenjen, és akkor óvatlanul azt mondtam, hogy november környékén várható. Azt kell, hogy mondjam, hogy olyan nagyon-nagyon sokat nem tévedtem. Az első vakcinák bevizsgálása, a hármas fázisú vizsgálatok szinte biztosan befejeződnek novemberben – mondta, majd hozzátette, hogy abban is biztos, hogy decemberben megkezdődik Európában az oltás, amelyhez sok százmillió vakcinára van szükség. Először a Covid-ellátásban részt vevő egészségügyben dolgozókat és az idős betegeket célszerű beoltani, aztán folyamatosan a kevésbé veszélyeztetett, fiatalabb generációkat is.

Legolvasottabb cikkeink