• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milliárdos fejlesztés valósulhat meg Mezőtúron

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Kézműves Ház, Egészségház, téli fürdő épül, megújulnak a belterületi utak.

Ahogy Mezőtúr polgármestere fogalmaz, mostanáig a „föld alatt" építkeztek. A hasznos, ám kevésbé látványos fejlesztéseket azonban most mindenki számára kézzel fogható építkezések követik. Hamarosan lezárul a 2007–2013- as uniós fejlesztési ciklus, az utolsó hónapokban még a lehető legtöbb beruházást útjára szeretné indítani a kormány. Az uniós támogatások mind szélesebb körű felhasználása érdekében a közelmúltban így újabb 25 funkcióbővítő és városrehabilitációs pályázatot bíráltak el kedvezően az Észak-alföldi régióban, köztük több megyebeli kezdeményezést – írja a szoljon.hu portálja.

Ennek keretében Mezőtúr városrehabilitácós programjára 447 millió forintot kapott, melyből a település központja újulhat meg. Emellett 324 millió forintot fordíthatnak útfejlesztésre a városban. Ha mindehhez hozzávesszük az Egészségház építésére nemrégiben elnyert 130 millió forintot, könnyen kiszámolható, hogy közel egymilliárd forint érkezik Mezőtúrra alig néhány hónap leforgása alatt.

Az önkormányzat által most elnyert pályázatok támogatási összege csaknem eléri az egymilliárd forintot, ezt óriási eredménynek tartom – húzta alá Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. A funkcióbővítő fejlesztésre elnyert 447 millió forintos pályázatunk ráadásul százszázalékos támogatású, amely annyit jelent, hogy a városnak nem kell önerőt hozzátennie ezekhez a fejlesztésekhez. Ez rendkívül kedvező számunkra, ugyanakkor vallom, hogy a mostani beruházásokra nem kerülhetne sor, ha az állam nem vállalta volna át nemrégiben a települések adósságállományának jelentős hányadát – emelte ki Mezőtúr polgármestere, hozzátéve azt is, erre mindenképpen szükségük volt annak érdekében, hogy talpon maradhassanak az önkormányzatok, illetve további fejlesztéseket tervezhessenek.

Nemrégiben kaptuk a kedvező hírt, mely szerint az egészségházra benyújtott pályázatunkat is kedvezően bírálták el, ez 130 millió forintos maximális támogatást jelent. Ebből az összegből a volt véradó épületét fogjuk felújítani. Az alapellátás egy része kerül majd ide, valamint az iskolaorvosi és védőnői szolgálat.

Mindemellett egy új mentőállomás létesítését is tartalmazza a projekt, hiszen a jelenlegi állomás a mai kor követelményeihez képest igen méltatlan körülményeket nyújt a mentősök számára.

Régi elképzelésünk, hogy az alapellátást minél közelebb telepítsük a rendelőintézethez, illetve a kórházhoz, megvalósítva ezzel a lehető legközvetlenebb kapcsolat kialakulásának lehetőségét az ellátási szintek között. Mivel a Dózsa György úti központi rendelő meglehetősen régi épület, amelynek korszerűsítését igen nehezen lehetne megoldani, a mostani elképzelések jelenthetik a legmegfelelőbb megoldást. Bízom benne, hogy a pályázati forrásból és Mezőtúr város önerejéből ez a fejlesztés is megvalósulhat 2014 őszére – tette hozzá Herczeg Zsolt.

Régi adóssága a városnak egy fedett fürdő megépítése. Számos elképzelés látott napvilágot az elmúlt évek során, voltak próbálkozások a fejlesztésekre, hasznosításra, mostanáig azonban érdemi előrelépésre nem volt lehetőség. A mostani pályázat részeként viszont végre megvalósulhat a városi strandfürdő bővítése is. A tanuszodához egy új épületrész csatlakozik majd, a tervek szerint itt helyezkedik el a gyógyvizes és a gyermekmedence. Hosszú évek óta problémát jelent a városban, hogy a téli időszakban nincs lehetőség a gyógyfürdőzésre. A mostani fejlesztéssel ez is megoldódik – jegyezte meg Mezőtúr polgármestere.

Legolvasottabb cikkeink