Orvosok szakmai előadásával, ingyenes szűrővizsgálatokkal és gyógyászati segédeszközök kiállításával várták az érdeklődőket szombaton a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének (MCKE) 25 éves jubileumi rendezvényén a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvár Képzési Központjában.
Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, az MCKE elnöke elmondta: ezúttal a cukorbetegség fiatalkori megelőzésének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet – írja a
sonline.hu portálja.
Minden tizenharmadik ember cukorbeteg – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, aki kiemelte azt is, a terápia hatékonysága 30 százalékban az orvoson és gyógyszereken, a fennmaradó 70 százalék már a betegeken múlik. Azon, hogy az orvos által javasolt terápiához milyen életmódi változtatást tudnak hozzátenni. Itt érkezik el a betegegyesületek feladata, hiszen hatalmas elméleti és gyakorlati tudásanyagot jelentenek azok az ismeretek, melyeket tudnia kell a betegnek. Az egyesület beleilleszti a mindennapjaikba az ismereteket. Az a cél, hogy elkerülhetővé váljanak azok a nagyon súlyos szövődmények, melyeket a cukorbetegség okozhat.
A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága ugrásszerűen növekszik – hangoztatta Dezső Enikő, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, a kaposvári egyesület szakmai vezetője, aki elmondta azt is, 194 millió cukorbeteg van a világon, 2030-ra 366 millióval számolhatunk.
A cukorbetegséget azért kell megelőznünk, mert elsősorban a szövődményektől félünk, mint sem a panaszoktól. A 11–16 évesek 23 százaléka, a felnőtt férfiak 31 százaléka, a nők 40 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. Hogy fiatal korban megelőzzük a cukorbetegséget, az életmódunkat kell megváltoztatnunk – emelte ki Dezső Enikő.
Napjaikban a táplálék összetételének van nagy szerepe, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat – a cukrot, fehér kenyeret, rizst, krumplit, tésztát – kerülni kell a mindennapokban, hiszen ezek gyors vércukor emelkedést és következményes inzulintermelést fokoznak, ami a hasi típusú zsírlerakódást fokozza. Növelni kell a rostban gazdag ételek arányát és a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztását.