Az aszpartám a második legveszélytelenebb besorolásba került, ezt pedig szerinte a helyén kell kezelni.
Az Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutató Ügynökség pénteken a „lehetséges rákkeltő” kategóriába sorolta az aszpartámot, a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója szerint nem bizonyosodott be, hogy az aszpartám közvetlenül rákkeltő. Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: nem lesz egészségesebb az étel, ha a túlzott mennyiségű cukrot édesítőszerekkel váltjuk ki, írja az rtl.hu.
Az aszpartám most a 2B – lehetséges karcinogén hatású csoportba került, tehát ugyanazt a besorolást kapta, mint az egész leveles aloe vera kivonat és az ólom, írja a BBC. A testületek egyébként négy csoportban osztályozzák az emberre nézve rákkeltő anyagokat:
1. csoport – bizonyítottan rákkeltő
2A. csoport – valószínűleg rákkeltő
2B. csoport – lehetséges rákkeltő
3. csoport – nem besorolható
Ám érdemes hangsúlyozni, ezek a kategóriák gyakran félrevezetőek lehetnek.
Az alkohol és a plutónium egyaránt a „bizonyítottan rákkeltő” csoportot erősíti, azonban az egyik sokkal veszélyesebb, mint a másik.
Az egészségügyi szervezetek az aszpartám esetében nem változtatnak a bevihető mennyiségen, és továbbra is azt javasolják az embereknek, hogy napi 40 milligramm/testtömeg kilogramm alatt tartsák az édesítő fogyasztását.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 60-70 kilogramm közötti embernek naponta több mint 9-14 doboz aszpartámos üdítőt kellene meginnia ahhoz, hogy átlépje a határértéket, ami nagyjából tízszerese az átlagos fogyasztásnak. Az eredmények a WHO szerint nem utalnak arra, hogy az alkalmi fogyasztás kockázatot jelent, és a cégeket sem kérik arra, hogy távolítsák el termékeikből, helyette mértéktartásra szólítják fel a gyártókat és a fogyasztókat.
Az aszpartámon kívül nagyon sok engedélyezett édesítőszer van még forgalomban. Az biztos, hogy a túlzott mennyiségű cukor kiváltása édesítőszerekkel az nem az egészséges táplálkozáshoz vezető út – magyarázta Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára az rtl.hu-nak.
A táplálkozástudományi szakértő hozzátette, az intenzív édesítőszerek és cukoralkoholok tekintetében biztos, hogy további vizsgálatokra van szükség megfelelő esetszámokkal. Erdélyi Alíz ugyanakkor hangsúlyozta: az édesítőszerek élelmiszer-adalékanyagok, melyek forgalomba hozatala szigorú engedélyezéshez kötött, melynek során alapos biztonsági értékelésnek veti alá őket az illetékes élelmiszerbiztonsági hatóság.
Nem bizonyosodott be, hogy az aszpartám közvetlenül rákkeltő, a határérték megmarad, tulajdonképpen semmi nem fog történni – mondta el Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az RTL Híradó stábjának.
Az aszpartám a második legveszélytelenebb besorolásba került, ezt pedig szerinte a helyén kell kezelni.
2018 óta a vörös húsok „valószínűleg rákkeltő”, a feldolgozott húskészítmények – pl. a szalámi – pedig a „bizonyítottan rákkeltő” kategóriába tartoznak.
További részletek az rtl.hu cikkében.