• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

''Most vagy soha'' – Próbatétel előtt az orvostársadalom

Lapszemle 2023.02.04 Forrás: nepszava.hu
''Most vagy soha'' – Próbatétel előtt az orvostársadalom

Ezen a fórumon születhet döntés arról, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközöket vethetnek be szakmai és egzisztenciális érdekeik védelmében.

"Most vagy soha" – ezzel elszántsággal hívta össze szombatra rendkívüli küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ezen a fórumon születhet döntés arról, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközöket vethetnek be szakmai és egzisztenciális érdekeik védelmében - írta a népszava.hu.

Mint emlékezetes: a december jóváhagyott egészségügyi reformcsomag több pontját élesen bírálták, így feszültséget keltett a praxisjog és a kirendelés újraszabályozása, a magánellátásban dolgozó orvosok húsz órás kötelező állami munkavégzése és az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése. Az utóbbi szerint a jobban teljesítő dolgozók fizetése akár 40 százalékkal is nőhet, a rosszabbul teljesítőké viszont 20 százalékkal csökkenhet. Az orvosi kamara a vitában végig azt hangsúlyozta, hogy az ellátás minőségét, biztonságát javító értékelés csak kellő előkészítés után vezethető be, de a parlament elé benyújtott javaslat erre nem biztosított kellő időt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), amely egy hete sztrájktárgyalást kezdeményezett, együttműködésre kérte a szakmai kamarákat is. Azt várják tőlük, hogy segítsenek a munkavállalók tiltakozásokban való részvételének hajlandóságát felmérni. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara már el is juttatta tagjaihoz a nyilatkozatot.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak elmondta: várhatóan a hónap közepéig gyűjtik az egészségügyben dolgozóktól a válaszokat arra, hogy ki, milyen demonstrációban venne részt. A szakszervezet számára elfogadhatatlan, hogy nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók. Mint emlékezetes: az egy héttel ezelőtti szakmai egyeztető értekezleten ötféle nyomásgyakorló eszközt mérlegeltek: a sztrájkot, a felmondások letétbe helyezését, az önként vállalt túlmunka felmondását, a tiltakozás valamilyen közös szimbólumának viselését, valamint csakis a munkaköri leírásban szereplő feladatok elvégzését.

Legolvasottabb cikkeink