• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Nyomásgyakorlásról döntenek az orvosok

Lapszemle 2023.02.04 Forrás: magyarhang.hu
Nyomásgyakorlásról döntenek az orvosok

A kialakult helyzetben a MOK vezetése úgy döntött, eljött az ideje, hogy összefogást és erőt demonstráljanak.

Szombatra rendkívüli országos küldöttközgylést hirdetett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt követően, hogy a parlament a szakmai javaslatok lesöprésével év végén elfogadta az egészségügyi törvények módosítását. A köztestület korábbi közlései szerint összefogásra kész az orvostársadalom, de azt nehéz megjósolni, mit hoz a hét végi tanácskozás - írta a hang.hu.

Az orvostársadalom – a MOK és az egészségügyi szakszervezetek – legnagyobb felháborodását az váltotta ki, hogy 2023. július 1-jétől 20 százalékkal csökkenthető az orvosok és szakdolgozók alapilletménye, ha a minősítés során az érintett teljesítménye nem éri el a kívánt követelményeket. De – szintén a teljesítmény függvényében – lehetővé teszik az akár 40 százalékos emelést is. Az azonban, hogy pontosan milyen szempontok alapján értékelnék az orvosokat, az elfogadott törvénycsomagból nem derül ki. Nem aratott osztatlan sikert a dolgozók körében az átvezénylés lehetősége sem. Ennek értelmében a munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel elérheti akár a napi 3 órát is.

A kialakult helyzetben a MOK vezetése úgy döntött, eljött az ideje, hogy összefogást és erőt demonstráljanak: a küldöttgyűlés ötletét már a jogszabálytervezet parlamenti vitája alatt, december elején bedobták, ezt követően pedig több belső felmérés eredményét is közölték, amelyek szerint az orvostársadalom elszánt a határozott ellenlépések megtétele mellett. Egy november végi felmérés szerint az akkor még csak tervszinten létező módosításokat a rezidensek túlnyomó többsége elutasította: a közel ezer fő bevonásával készült kutatás szerint a szakorvosjelöltek 95 százaléka nem támogatta az intézmény telephelyei közötti szabad rotáció lehetőségének bevezetését, 94 százalék pedig nem értett egyet a teljesítményalapú bércsökkentés ötletével sem. Ugyanilyen arányban nyilatkoztak úgy, hogy az intézkedések a külföldi munkavállalás irányába ösztönzik a fiatal orvosokat. A rezidensek 98 százaléka ítélte szükségesnek a kormány döntése elleni közös fellépést.

A MOK december közepén közzétetette egy másik felmérésének eredményét is, amely szerint 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunkaszerződésekkel kapcsolatban válaszolták ezt. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink