• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nyomásgyakorlásról döntenek az orvosok

Lapszemle 2023.02.04 Forrás: magyarhang.hu
Nyomásgyakorlásról döntenek az orvosok

A kialakult helyzetben a MOK vezetése úgy döntött, eljött az ideje, hogy összefogást és erőt demonstráljanak.

Szombatra rendkívüli országos küldöttközgylést hirdetett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt követően, hogy a parlament a szakmai javaslatok lesöprésével év végén elfogadta az egészségügyi törvények módosítását. A köztestület korábbi közlései szerint összefogásra kész az orvostársadalom, de azt nehéz megjósolni, mit hoz a hét végi tanácskozás - írta a hang.hu.

Az orvostársadalom – a MOK és az egészségügyi szakszervezetek – legnagyobb felháborodását az váltotta ki, hogy 2023. július 1-jétől 20 százalékkal csökkenthető az orvosok és szakdolgozók alapilletménye, ha a minősítés során az érintett teljesítménye nem éri el a kívánt követelményeket. De – szintén a teljesítmény függvényében – lehetővé teszik az akár 40 százalékos emelést is. Az azonban, hogy pontosan milyen szempontok alapján értékelnék az orvosokat, az elfogadott törvénycsomagból nem derül ki. Nem aratott osztatlan sikert a dolgozók körében az átvezénylés lehetősége sem. Ennek értelmében a munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel elérheti akár a napi 3 órát is.

A kialakult helyzetben a MOK vezetése úgy döntött, eljött az ideje, hogy összefogást és erőt demonstráljanak: a küldöttgyűlés ötletét már a jogszabálytervezet parlamenti vitája alatt, december elején bedobták, ezt követően pedig több belső felmérés eredményét is közölték, amelyek szerint az orvostársadalom elszánt a határozott ellenlépések megtétele mellett. Egy november végi felmérés szerint az akkor még csak tervszinten létező módosításokat a rezidensek túlnyomó többsége elutasította: a közel ezer fő bevonásával készült kutatás szerint a szakorvosjelöltek 95 százaléka nem támogatta az intézmény telephelyei közötti szabad rotáció lehetőségének bevezetését, 94 százalék pedig nem értett egyet a teljesítményalapú bércsökkentés ötletével sem. Ugyanilyen arányban nyilatkoztak úgy, hogy az intézkedések a külföldi munkavállalás irányába ösztönzik a fiatal orvosokat. A rezidensek 98 százaléka ítélte szükségesnek a kormány döntése elleni közös fellépést.

A MOK december közepén közzétetette egy másik felmérésének eredményét is, amely szerint 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunkaszerződésekkel kapcsolatban válaszolták ezt. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink