• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy baj lehet a gyerekkori túlsúlyból

Lapszemle Forrás: mno.hu

Minden ötödik gyerek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon.

Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, a fiatalon összeszedett plusz kilóknak számos súlyos következménye lehet. Fogyókúrára fogjuk-e a pufók csemetéket? – többek között erről kérdezte a szakértőket az mno.hu portálja.

Ismert és rengetegszer hangoztatott tény, hogy azoknál a felnőtteknél, akik túlsúlyosak, jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki bizonyos betegségek: epehólyag-problémák, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, magas vérnyomás, diabétesz. Ma már azt is tudjuk, hogy a súlyos elhízás a dohányzásnál is jobban megrövidíti az ember életét. (Az átlagos testmagasságú, 45 kilogramm vagy annál nagyobb túlsúllyal bírók 6,5-13,7 évvel korábban halnak meg, mint normál testsúlyú társaik – legalábbis ez derült ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tavalyi tanulmányából.) Az azonban kevésbé hangoztatott tény, hogy az elhízott gyerekeknél – hiába adják le később felesleges kilóikat – megmarad az elhízással kéz a kézben járó betegségekre való hajlam – húzta alá dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem tanára, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Ráadásul akik gyermekkorban túlsúlyosak, azok nagyobb valószínűséggel fognak felnőtt korukban is küzdeni az elhízással, mint normál testsúlyú társaik, és akkor még nem beszéltünk a túlsúly gyermekkorban jelentkező szövődményeiről – mint a túl korai vagy adott esettben túl késői pubertás, a bőrön megjelenő csíkok, személyiség- és önértékelési zavar vagy a lányoknál jelentkező ciklusproblémák.

A gyerekkori plusz kilók leginkább a cukros üdítők számlájára írhatók dr. Pados Gyula egyetemi docens, a Szent Imre kórház anyagcsereközpontjának főorvosa szerint. A gyümölcsleveket is csak csínján szabad a gyerekeknek fogyasztani hagyni, ugyanis azok is gyarapíthatják a kilókat, mivel a gyümölcscukrot (fruktóz) ugyanúgy zsírrá alakítja a szervezet, mint a glükózt. További probléma – emelte ki dr. Pados Gyula - a zsír- és szénhidrátdús táplálkozás. Az utóbbi különösen az alacsonyabb jövedelemmel bíró családokban élő gyerekekre jellemző (a húshoz és egyes zöldségekhez képest olcsóbb a kenyér). Nagy szerepet játszik továbbá a gyerekkori elhízásban is a mozgás és sport nélküli életforma. A gyerekek előszeretettel ülnek a tévé, laptop vagy egyéb kütyük előtt ahelyett, hogy mozognának. Pedig a mozgás, még ha nem is csökken a gyerek súlya, bizonyítottan javítja a laboratóriumi eredményeket, és a vérnyomást is helyreállítja, tehát a sporttal elérhető, hogy egészséges legyen a testesebb csemete is – jegyezte meg a szakértő.