• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nagyobb biztonságban vagyunk az elektronikus egészségüggyel

Lapszemle 2018.10.16 Forrás: magyaridok.hu
Nagyobb biztonságban vagyunk az elektronikus egészségüggyel

A lakosság a mobiltelefonján keresztül is kapcsolódhat majd a rendszerhez, nőhet az EESZT-használók száma.

Járóbeteg-előjegyzési rendszert fejlesztenek, hogy csökkenjen a várakozási idő az orvosoknál, egységesítik a betegdokumentumokat és mobilfejlesztéseket készítenek elő, hogy hamarosan már okostelefonokról is elérhetők legyenek a betegek leletei, beutalójuk, zárójelentésük és receptjük, hiszen ezekhez hozzáférve az orvos is a lehető leghatékonyabb kezelést tudja nyújtani – adott számot a közel egy éve működő elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér előnyeiről Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak a fejlesztésért is felelős főosztályvezető a Magyar Időknek.

Közel egy éve vezették be az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret (EESZT). Hogy látják, megbarátkozott már a lakosság a rendszerrel?

– Nemrég élesítettünk egy értesítési rendszert a betegek számára, amely lehetővé teszi, hogyha megadják az ­e-mail-címüket a lakossági portálon (eeszt.gov.hu), akkor be tudják állítani, hogy értesítést kapjanak egy lelet, zárójelentés, elektronikus beutaló vagy recept megérkezésekor. Amióta ezt elindítottuk, ugrásszerűen megnőtt a látogatók száma, ami napi szinten 800-1200 felhasználót jelent. A rendszer kimondottan felhasználóbarát, azok is könnyen boldogulnak vele, akik az átlagnál kevésbé értenek az informatikához. A visszajelzések alapján még egy elektronikus fizetési vagy levelezőrendszernél is egyszerűbb a használata.

A gyakorlatban valóban teljesen eltűnhet a papír a rendszerből?

– Az EESZT-ben már több mint 500 millió egészségügyi dokumentum érhető el, és napi szinten több százezer recept érkezik be. Ez óriási eredmény egy év alatt. A rendszer már most is alkalmas lenne arra, hogy a betegek papírok nélkül menjenek végig az ellátáson. Az, hogy meddig kell még papírt használni, sokkal inkább a betegeken és az orvosokon múlik, illetve azon, hogy ők mikor fogadják majd el a tisztán elektronikus ­kommunikációt.

- 2018. november 1-jéig csatlakozik a térhez az Országos Mentőszolgálat is. Milyen további fejlesztések várhatók?

– Jelenleg a közfinanszírozott kórházi, háziorvosi és a patikarendszereknek van hozzáférése az EESZT-hez, ezek mellett készítünk belépési pontot a mobilfejlesztéseknek és a telemedicina-rendszereknek. Ha a lakosság a mobiltelefonján keresztül is kapcsolódhat majd a rendszerhez – hiszen ez vált az egyik legelterjedtebb kommunikációs formává –, akkor ismét ugrásszerűen meg fog nőni az EESZT-használók száma, ettől komoly áttörést várunk. Mobiltelefonon fogják tudni megnézni a receptjüket, beutalóikat, az összes betegdokumentumot, ezen keresztül fognak tudni önrendelkezni is. Emellett járóbeteg-előjegyzési rendszert fejlesztünk, hogy csökkenjen a várakozási idő az orvosoknál. Most még nagyon sokféle betegdokumentum van – ahány szállító és kórház van, annyiféle – ami viszont megnehezíti ezek gépi feldolgozását. Már dolgozunk azon, hogy egységesítsük ezeket, tehát egyféle zárójelentés, vizsgálati lap legyen szakmánként, ami szintén támogatja az orvosok munkáját. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink