• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négyezer orvos és nővér fertőződhetett már meg idehaza

Lapszemle 2020.11.11 Forrás: Index
Négyezer orvos és nővér fertőződhetett már meg idehaza

Míg az egészségügyi dolgozók aránya a lakosságon belül 3 százalék, a Covid-19-fertőzöttek körülbelül 14 százaléka közülük kerül ki.

Hárman haltak meg, és megközelítőleg négyezren kapták el a koronavírust az egészségügyi dolgozók közül Magyarországon a járvány kezdete óta. Ami a védőfelszereléseket illeti, a helyzet jobb, mint tavasszal volt, a kórházi kezelésre szoruló betegek számának mostani drasztikus emelkedése és az ezzel járó rendkívüli terhelés azonban komoly veszélyforrás, mentális értelemben is - írja az index.hu.

Hiányos vagy zéró védőfelszerelésben dolgozó, végletekig elcsigázott orvosokról szóltak világszerte a híradások a koronavírus-járvány első hullámában, így nem csoda, hogy rengetegen fertőződtek meg akkor a vírussal a covidosokat ellátó orvosok és ápolók közül. A helyzet mostanra sokat változott, a világ fejlett országaiban igyekeztek feltölteni a maszk-, kesztyű-, arcpajzs- és egyéb védőfelszerelés-készleteket. Ezzel együtt az egészségügyi dolgozók most is nagyobb veszélynek vannak kitéve az átlagnál, és a fertőzöttek számának erőteljes emelkedésével ez még inkább így lesz, hiszen olyanoknak is részt kell majd venniük az ellátásukban, akik egyébként sosem kezelnének vagy ápolnának fertőző betegeket. 

Míg az országok többségében az egészségügyi dolgozók aránya a lakosságon belül kevesebb, mint 3 százalék – szinte az összes alacsony és közepes jövedelmű államban még a 2 százalékot sem éri el –, a WHO-nak jelentett Covid-19-fertőzötteknek körülbelül a 14 százaléka közülük kerül ki. Egyes országokban ez az arány a 35 százalékot is elérheti – derül ki az Egészségügyi Világszervezet összesítéséből. Az adatok hozzáférhetősége és minősége azonban, mint a WHO-nál is rámutatnak, korlátozott, azt pedig végképp nem lehet megállapítani, hogy orvosok és ápolók a munkahelyükön vagy azon kívül fertőződtek-e meg. Ami valószínűsíthető, hogy ezeket az arányszámokat alapul véve a koronavírus-járványban már eddig is egészségügyi dolgozók ezrei veszthették életüket világszerte.

A hazai helyzetről a múlt héten a szokásos napi koronavírus-tájékoztatón annyit mondtak, hogy a fertőzöttek 3,3 százaléka volt eddig egészségügyi dolgozó, ami a jelenlegi, csaknem 120 ezer érintettel kalkulálva majdnem 4 ezer embert jelent.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink