• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem mernek gyermeket szülni erre a világra

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

A biológiai-, illetve a társadalmi, gazdasági óra külön pályát ír le a szociológus szerint.

Évről évre csökken azon fiatalok száma, akik a gyermekvállalás mellett döntenek, illetve erre egyre később határozzák el magukat a párok - írja a Tolnai Népújság.

A 26 éves szekszárdi hölgy, Diána például azon kesereg, hogy bizony nagy visszatartó erő a bizonytalan megélhetés. Szívesen vállalnának gyermeket a párjával, de sajnos be kellett látniuk, hogy a jelenlegi lehetőségeink ezt nem engedik meg. A hölgy hozzátette, három éve nem jutnak tovább a tervezgetésnél, pedig már nagyon szívesen ringatnák gyermeküket. Ám tapasztalatai szerint a jelenlegi gazdasági helyzet nem éppen gyermekbarát, és párjával együtt felelőtlenségnek éreznék, ha a mostani bizonytalanságban határoznák el magukat. Élettársa minimálbérért dolgozik Baranya megyében, neki még nem sikerült elhelyezkednie a diplomájával, pedig számtalan helyre elküldte már az önéletrajzát az országon belül. Külföldre nem akarnak költözni, csak ha minden kötél szakad – szögezte le Diána. Így csak a bizakodás marad, valamint az egyre növekvő havi terhek kigazdálkodása.

A fiatal pár az Tolnai Népújságnak azt is elmondta, hogy egy szerény lakásban laknak Szekszárdon, amelynek helyrepofozására svájci frank alapú hitelt vettek fel. A kortársaikkal ellentétben nem járnak hétvégente szórakozni, három napra főznek, takarékosak az árammal, a tavalyelőtt vásárolt cipőkben tapossák az aszfaltot, mégis nehezen jönnek ki a pénzből. Gyakran a szülőktől kérnek segítséget a hónap végén, de ők sem tudják minden esetben megoldani a problémájukat.

Nehézségek mindig akadnak, de a négy és fél éves kislányomtól kapott szeretet mindenért kárpótol – mesélte Veronika, a 31 éves elvált hölgy, aki egyedül neveli Flórát. Mint mondta, a szülei sokat segítenek neki, mert két műszakban dolgozik, hogy előteremtse a havi betevőre valót. Ennek ellenére nem bánta meg, hogy a jelenlegi „normával" ellentétben, viszonylag fiatalon nézett anyai örömök elé. Hasonlóképpen vélekedett a 29 éves Annamária is, aki Budapesten dolgozó férjével neveli szeretetben ötéves Roland kisfiát. "Sajnos a párom Tolna megyében nem talált a szakmájában jövedelmező munkát, ezért kénytelen volt váltani. Nehéz, mert csak hétvégente találkozom vele, de ahhoz, hogy egy gyermeket eltartsunk, szükség volt erre a lépésre két évvel ezelőtt" – fűzte hozzá a megyeszékhelyen élő hölgy.

Dománszky Zoltán szociológus a lapnak kifejtette: jól megfigyelhető, hogy manapság a biológiai-, illetve a társadalmi, gazdasági óra külön pályát ír le, amit több tényező is befolyásol.