• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vírus tarolt a szegedi Tabán-iskolában

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Az előírásoknál gyakoribb fertőtlenítés azóta is tart, és sűrűbben szellőztetik a tantermeket is.

Vírus tombolt múlt héten a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Három nap alatt közel 200 gyerek betegedett meg, hatan közülük a fertőzőosztályra is bekerültek. A rendkívül agresszív fertőzés elsősorban hányást okozott, amely minden előzmény nélkül jelentkezett. A diákok többsége már jól van, de egyelőre még nem tudni, mi okozta a járványt, amely egyik napról a másikra söpört végig az intézményen.

Gyakorlatilag kivédhetetlen volt, hiszen a gyerekek bejöttek reggel úgy, hogy semmi bajuk nem volt, aztán egyik pillanatról a másikra hányni kezdtek, még a vécéig sem volt idejük elszaladni – mondta el a lapnak röviden az iskola igazgatója, Flachné Vidéki Katalin, aki hozzátette csütörtökön és pénteken már futószalagon értesítették a szülőket. A hét utolsó tanítási napján már 186-an hiányoztak az órákról. Volt olyan 30 fős osztály, ahol mindössze heten maradtak.

Nagyon durva volt, főleg az első nap, amikor semmi nem maradt meg bennem – mesélte el a lapnak Lengyel Vivien nyolcadikos diák, aki osztálytársaihoz hasonlóan, szintén megbetegedett. Bár csütörtök óta még mindig nem tudok enni – folytatta a lapnak a kislány - 2–3 nap alatt túl lettem rajta, már órákra is tudok járni.

Mások is heves hasi görcsökről számoltak be, kórházi kezelésre pedig azért volt szükség néhány esetben, mert a betegeket már a kiszáradás fenyegette. Mivel a vírus ilyen hirtelen támadt, nem merült fel a rendkívüli tanítási szünet elrendelése. Egyrészt azért, mert ehhez kell néhány napot adni a szülőknek is, hogy gondoskodjanak gyermekeik felügyeletéről, másrészt azért, mert látszott, hogy a vírus nagyon gyors lefolyású.

Szerencsére azonban jött a hétvége, így a vírus terjedése megállt - mondta az igazgató, aki beleesett, az ebben a két napban kilábalt belőle, és nem fertőzte tovább a többieket. Az iskolát pénteken már folyamatosan fertőtlenítették, délután pedig további embereket küldött a takarítócég, és gépekkel mindent átmostak.

Az előírásoknál gyakoribb fertőtlenítés azóta is tart, és sűrűbben szellőztetik a tantermeket is. Szerdán már csak 50-en hiányoztak, mától pedig már nem kell jelenteniük a tisztiorvosnak a betegszámot – a vírusfertőzés lezajlott. Azt, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést, azt egyelőre nem lehet tudni. Minden tünet a Calici vírusra utalt, ám az elvégzett laborvizsgálatok ezt nem erősítették meg – mondta el a lapnak Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos.

Valószínűleg a Calici vírusok családjába tartozó másik törzs volt a felelős a járványért, ezt azonban Szegeden nem tudják vizsgálni, így a mintákat elküldtük Pécsre. A vírus egyébként a levegőben terjedt, a hányással légtérbe kerülő kórokozóknak köszönhetően. Gyógyszeres kezelést nem igényelt. A hasonló fertőzések szezonalitása ősszel és télen van, leggyakrabban szociális otthonokban fordul elő.