• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem ússzuk meg a hatodik hullámot

Lapszemle 2022.07.07 Forrás: szeged365.hu
Nem ússzuk meg a hatodik hullámot

A vírus is jelentősen legyengült, bizonyos fokú védettséggel is rendelkezünk, emiatt nem várható, hogy ezen a téren komolyabb problémák legyenek a nyáron.

Még csak július eleje van, javában tombol a nyár, ennek ellenére úgy tűnik, idén nem vett ki nyári szabadságot a koronavírus, Nyugat-Európában már javában tombol a járvány hatodik hulláma, Németországban, Franciaországban és Ausztriában is emelkednek az esetszámok, sőt június végén Szerbiában már a hetedik hullám vette kezdetét. Arról, hogy ezek a tendenciák mit jelentenek ránk nézve, számíthatunk-e már a nyári hónapkban a koronavírus hatodik hullámának beindulására Magyarországon, dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológussal, az Orvosi Biológiai Intézet vezetőjével beszélgetett a szeged365.hu.

“A koronavírus járványnak van egyfajta irányultsága, s egyfajta logikai kényszerből azt mondanám, hogy el fog bennünket is érni” – mondta el Boldogkői Zsolt, majd hozzátette, a nyár egyre intenzívebb, egyre nagyobbak a melegek, egyre kedvezőtlenebbek a körülmények a vírusterjedés szempontjából, így, ha be is érkezik hazánkba az újabb hullám, lehet, nálunk még ennél is kisebb lesz a csúcs. “Most itt a fertőzés számáról beszélünk, a fertőzés súlyossága megint egy más kérdés. Maga a vírus is jelentősen legyengült, bizonyos fokú védettséggel is rendelkezünk, emiatt nem várható, hogy ezen a téren komolyabb problémák legyenek a nyáron” – mondta a molekuláris biológus.

Nagyon sok olyan kórokozó van, ami ellen gyermekkorban kapunk egy-két oltást és egész életünkre kitart, sajnos a koronavírus nem ilyen. Minél régebben vette fel valaki, annál kevesebb védőhatást nyújt. “Abszolút oltáspárti vagyok, de azt, hogy itt a nyár kellős közepén vegyünk-e fel újabb oltást, nagyon nehéz megmondani. Főként annak a fényében, hogy a Pfizer és a Moderna is kifejlesztett olyan oltást, ami ez ellen a törzs ellen is véd. Ezt kora őszre ígérik, hogy megjelenik a piacon. Ha nem csúszik, lehet, hogy érdemes erre várni. A gond csupán az, nem tudjuk, hogy egy nagyon gyorsan és hatékonyan terjedő vírus, mint az omikron, mikor indít be egy nagyobb hullámot. Lehet, hogy már nem lesz gondtalan az augusztus közepe, vége, de ezt nem lehet tudni pontosan” – vélte a professzor, majd hozzátette, az időseknek és az immun problémákkal küzdőknek lehetséges, hogy érdemes lenne a már meglévő oltásokból felvenniük a következőt.

A teljes cikk a szeged365.hu portálon olvasható.