• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Toldy-Schedel Emil: Jövőre is ugyanúgy gyógyítunk, mint az idén

Lapszemle 2022.10.28 Forrás: breuerpress.com
Toldy-Schedel Emil: Jövőre is ugyanúgy gyógyítunk, mint az idén

Az egyházi kórházak által tervezett nővérképzés később fog megindulni, az ismert a gazdasági nehézségek miatt.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az egyházi kórházak helyzetéről. A főigazgató arra a kérdésre, hogy mi fog történni jövőre az egyházi kórházakban, úgy felelt, alapjáraton semmi, hiszen minden intézmény működni fog, mindegyiknek a maga szakterületén van területi ellátási kötelezettsége is, ebben semmilyen eltérés nem mutatkozik az állami kórházaktól. Sajnos Magyarország egészségi állapota nem fog javulni, azaz jövőre is ugyanúgy gyógyítunk, mint az idén. Abban sincs eltérés az állami kórházakhoz képest, hogy az egyházi intézmények minden ellenkező híreszteléssel szemben ugyanakkora támogatást kapnak egy beteg után.

Azonban vannak különbségek, emelte ki Toldy-Schedel Emil, amelyek most például az energiaválság kapcsán jöttek elő. Az egyházi kórházak vezetői már többször is levélben fordultak az egészségügyi kormányzathoz, jelezve, hogy a megemelkedett energiaköltségek kifizetése gondot okozhat. Az állami intézményeknél ez a kérdés megoldott, hiszen kormányzati kötelezettségvállalás van az energiaárak kifizetésére. Már megkezdték az egyházi intézmények a tárgyalásokat, melyek a remények szerint sikerrel fognak zárulni, hiszen ezek a kórházak állami feladatokat vesznek át.

Az egyházi kórházak az elmúlt években nagyon komoly állami támogatással megújultak, ám az is igaz, hogy ez a folyamat még egyiküknél sem zárult le. Mindenütt az utolsó fázis megvalósítására várnak. Ehhez források kellenek, amiket az állam megígért, de az is igaz, hogy a költségvetések több éve készültek, és ma már nem annyiért lehet ezeket a munkálatokat befejezni, mint ahogyan egykor tervezték. Abban reménykedünk, jegyezte meg a főigazgató, hogy több kormányzati szereplő is kijelentette, a megkezdett beruházásokat befejezik.

Ugyanakkor az egyházi kórházak által tervezett nővérképzés később fog megindulni, pontosan a gazdasági nehézségek miatt. Ezek az intézmények is természetesen gondban vannak, amikor a különböző beszállítói szerződéseket kell kifizetni. Itt is szeretnének az egyházi kórházak valamilyen hasonló megoldást találni, mint amit az államiak kapnak.

Nem mindegyik fenntartó annyira tőkeerős, hogy ezeknek a kihívásoknak megfeleljünk, ezért is lenne szükség itt is segítségre. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink