• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nobel-díj: bombaként robbant a hír

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

75 éve tudta meg a világ: Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas

A szegedi egyetem hallgatói és oktatói, a Tisza-parti város polgárai, de az ország is együtt örült Szent-Györgyi Alberttel, mikor 75 éve megérkezett a hír: elnyerte az orvosi Nobel-díjat. Szent-Györgyi Albert 1937. október 28-án este telefonhívást kapott: a stockholmi Királyi Karolinska Intézet Orvosi fakultása aznapi döntéséről. A fiziológiai és orvosi Nobel-díjat neki ítélték oda „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért" – írja a Délmagyar – online.

A jelölésről „a prof" október 2-án telefonhívást és táviratot is kapott ugyan, majd ezt a jelentések is közzétették, a Nobel-díj friss híre mégis szenzációként robbant, pillanatok alatt elterjedt Szegeden október 28-án. Így például a Tisza Szállóban Szigeti József hegedűművész hangversenye szünetében a közönség körében olyan izgalom támadt, hogy – a visszaemlékezők szerint – mivel mindenki csak erről beszélt, a hangverseny második részében a figyelem megoszlott.

A szegedi újságok munkatársai este fél tíz táján keresték fel Szent-Györgyi professzort Rudolf (ma Roosevelt) tér 14. szám alatti lakásán. A szegedi egyetem fiatal tanára az első Nobel-díjas magyar tudós – így kommentálta anno a nagyszerű hírt a Délmagyarország másnap megjelent száma. A 75 évvel ezelőtti október 29-i reggelen a Magyar Rádió is hírül adta, hogy a Nobel-bizottság a szegedi professzornak, Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi Nobel-díjat.

Már több száz főnyi diáksereg várta és lelkesen éljenezte Szent-Györgyit a Nobel-díj neki ítélésének hírére október 29-én fél tízkor. Percekig tartott az ováció, a professzor meghatottan lépett be az intézetbe, ahol a munkatársai fogadták harsány éljenzéssel, hatalmas virágokkal – olvasható a korabeli lapok hasábjain.

– Sosem felejtem el azt az örömöt, amit akkor éreztünk, amikor megjött a hír: ő kapta meg az orvosi Nobel-díjat vitaminkutatásaiért. Azonnal kiszaladtunk a városba, csináltattunk egy szép csokrot, s a laboratóriumban fölköszöntöttük a professzort – mesélte az egykori diák, dr. Bornemissza Ödönné dr. Varga Éva 1979-ben az Újítók Lapjában.

– A hír futótűzként terjedt el az országban. A legkisebb faluban is nagy lelkesedést keltett: íme megszületett az első magyar Nobel-díj – idézte fel visszaemlékezéseiben az októberi napokat Szent-Györgyi másik tanítványa, Laki Kálmán. A gratuláló levelek és táviratok ezrei érkeztek Szegedre – nyilatkozta a jeles tanítvány.
Sajtófotó dokumentálja, hogy e 75 évvel ezelőtti napon délben Szeged küldöttsége – vitéz Imecs György főispán és Pálfy József polgármester – érkezett Szent-Györgyi Dóm téri egyetemi intézetébe, hogy gratuláljon a város Nobel-díjasának.

A szegedi egyetem Nobel-díjas tudósának ünneplése, a díszünnepség-sorozat nem ért véget akkor sem, amikor Szent-Györgyi Albert Szegedről elindult Svédországba, ahol a biológiai égésfolyamatok, különösen a C-vitamin és a fumársav katalízisével kapcsolatos felfedezéseiért átvette a Nobel-díjat, majd azt hazahozta a szegedi egyetemre – idézi fel a történteket a Délmagyar – online.