• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Lapszemle 2019.01.24 Forrás: hvg.hu
Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Jóval több hatóanyagot tudnak kombinálni, így multifunkcionális, személyre szabott tablettákat készítenek. 

A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói, akik azt is eltervezték már, mely betegcsoport számára készítenek először "kézműves" gyógyszert. A pirulákat elsőként a klinikákon vetnék be, de később a patikákban is számunkra gyártott gyógyszereket kaphatunk, írja a hvg.hu.

Lassan véget érnek azok az idők, amikor többmaroknyi tablettát és kapszulát kell egymás után bekapkodnia a betegeknek, előtte pedig hosszan kell próbálgatni a megfelelő hatóanyag-kombinációkat. A gyógyszergyártás forradalmi átalakulásához persze még sok tudományos és gazdasági akadályt kell legyűrni, ám a pécsi kutatók által kidolgozott megoldás már rövid távon óriási változást hozhat a klinikákon.

„A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával jellemzően háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymással” – avat be a részletekbe Pál Szilárd, a PTE Gyógyszertudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója. Az intézet két fiatal kutatója, Kopcsányi Márton és Farkas Gyula által kidolgozott megoldás viszont akár 10 különböző hatóanyag kombinálását is lehetővé teszi, igazi multifunkcionális tablettákat hozva létre.

A módszer lényege a tabletták szerkezetében keresendő. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Így egy 3D nyomtatott tabletta akár öt-hat hagyományos gyógyszert is kiválthat.

Mindehhez persze még sok kutatómunkára és fejlesztésre van szükség, és itt kerül képbe az egyetem 3D Központja által nyújtott technikai és szakmai segítség.  

Majd következhetnek az állatkísérletek, s ezek sikere esetén a klinikai fázis. A kutatók ki is néztek már egy fontos területet, illetve betegcsoportot: a hirtelen kritikus mértékben felszaladó vérnyomás mérséklésére kívánnak kifejleszteni egy „kézműves” készítményt.

Legolvasottabb cikkeink