• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Operatív törzs helyett egészségügyi minisztérium kellene

Lapszemle 2020.06.17 Forrás: hirklikk.hu
Operatív törzs helyett egészségügyi minisztérium kellene

Megvan a veszélye annak, hogy egy lopakodó reform formájában, az üresen maradó kórházi ágyakat leépítik.

Minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni a magyar egészségügyi intézményekben, amikre a betegeknek szükségük van – közölte Kásler miniszter. Ma feloldották a veszélyhelyzetet, az egészségügy mégis romokban. Operatív törzs helyett, egészségügyi minisztérium kellene – diagnosztizálta a helyzetet Kökény Mihály a hirklklikk.hu-n.

A küszöbön álló feloldások ellenére, az országos tisztifőorvos bármikor újra bejelentheti az egészségügyi veszélyhelyzetet – akár járványveszélyre, akár egészségügyi katasztrófahelyzetre hivatkozva. A járványveszély nem múlt el, akár jöhet egy második hullám. A környező országokban fel-felerősödik a fertőzés felbukkanása, ennek ellenére, a korlátozások feloldásnak idejét elérkezettnek látja az MSZP egészségpolitikusa.

Amint időszerűnek tartja az egészségügy újranyitását is, még ha túlzóak is voltak a szigorítások – emlékeztet a statáriális ágyfelszabadításra, az ápolásra szoruló betegek „kisöprésére”. Arról a mai napig nincsenek pontos adatok, hogy mindezt milyen mértékben sikerült a járvány elleni védekezés szolgálatába állítani: a BNV területén kialakított ideiglenes ágykapacitást állítólag senki sem vette igénybe, a kiskunhalasi konténerkórház talán néhány tucatnyi ellátottat, ha látott. Ez utóbbiról olyan pletykák is terjengenek, hogy a büntetésvégrehajtás-intézményeit szaporítja:

„A hisztérikus és drasztikus, 30 000 főre felszabadított kórházi ágyszámkapacitásra a járvány ideje alatt semmi szükség sem volt – még az is kérdéses, hogy kik, hányan és milyen darabszámban kapják vissza ezeket az ágyakat. A politika valószínűleg rettegett attól, hogy egy alulfinanszírozott, súlyos munkaerőhiánnyal kínlódó egészségügyben a legrosszabb forgatókönyv valósult volna meg a járvány idején – akkor ezzel nem tudtak volna megküzdeni. Nyilvánvaló, hogy a túlbiztosításra semmi szükség sem volt.”

...

Arra a felvetésre, hogy a kórházak még életben lévő belügyminiszteri fennhatósága előrevetít-e egy drasztikus egészségügyi átszervezés rémképét, Kökény Mihály óvatosan fogalmaz, mert a válaszban egyelőre csak találgatásokra lehet támaszkodni. A miniszteri előírányzatra hivatkozva, annyit lehet tudni egyelőre, hogy a lefoglalt kórházi ágyak feltöltését 80 százalékban engedélyezik, 20 százalékban még fenn kell tartani – a járványhelyzet esetére. Annak viszont látja a veszélyét, hogy egy – úgymond – lopakodó reform formájában, az üresen maradó ágyakat leépíthetik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink