• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óriási bajban van a háziorvosi rendszer, és nem látni a megoldást

Lapszemle MA 07:40 Forrás: atv.hu
Óriási bajban van a háziorvosi rendszer, és nem látni a megoldást

A kórházi kánikula után az egészségügy újabb frontján válik egyre drámaivá a helyzet.

Csaknem 50 százalékkal emelkedett tavaly év eleje óta a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Ráadásul a háziorvosok csaknem 40 százaléka elmúlt 65 éves. A kormány a helyzet javítása érdekében praxishoz jutási és letelepedési támogatást indított, írja az atv.hu

A kórházi kánikula után az egészségügy újabb frontján válik egyre drámaivá a helyzet. A tavaly év elejéhez képest közel 50 százalékkal emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A Válasz Online cikke szerint az elmúlt években folyamatosan emelkedett a betöltetlen praxisok száma: míg 2016-ban 252 háziorvosi szolgálat volt üresen, addig tavaly augusztusban már 659, idén januárban pedig 826 volt betöltetlen, és most, augusztus 9-én, már 910 háziorvos hiányzik az országban.

Komáromi Zoltán szerint különösen súlyos a helyzet Nógrád megyében, ahol a lakosság 30 százaléka olyan körzetben él, ahol nincs háziorvos. Hasonlóan kilátástalan a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyében is. "Az a tragikus, hogy nemcsak ebben a 910 praxisban van probléma, hanem az ott helyettesítő közel 900 kolléga a saját praxisát sem tudja ellátni" - mondta Komáromi. 

A kormány a helyzet megoldására azt tervezi, hogy felülvizsgálja a praxisjogokat, és az önkormányzatoktól elvenné a szolgálatokat. Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos, azonban aggodalmát fejezte ki: "Attól tartok, hogy ha itt elkezdik tovább központosítani az egészet, azokat a maradék jogainkat is elveszik, ami még megmaradt, és a 70 fölötti kollégák azt mondják, hogy köszönjük, nekik ebből elég, és kilépnek a rendszerből. Ez pedig a teljes összeomláshoz vezethet, hiszen a háziorvosok körülbelül 60 százaléka 70 év feletti."

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke szerint a jelenlegi háziorvosi rendszer ebben a formában már nem működőképes. A hagyományos modell – egy orvos, egy nővér, egy falu – idejétmúlt. Úgy véli, hogy a reformok elindításához legalább fél évre van szükség, de az eredmények csak 3-5 év alatt fognak megmutatkozni. Hozzátette: 

"Itt csak valamilyen evolutív fejlődésről lehet szó, a többfajta formáknak az együttélését kell megtalálni. Nagyon jól működik például a telemedicina egyes helyeken, amit a Máltai Szeretetszolgálat alkalmaz. Sok mindent ki kell próbálni, engedni, és egy többszínű, a helyzethez igazodó alapellátásra kell áttérni."

További részletek az atv.hu-n.