• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosok miatt bukta a döntőt Cseh Laci?

Lapszemle Forrás: Blikk - Népszava

Gyurta Dániel (23) olimpiai bajnok lett 200 mellen, Cseh László (26) pedig bronzérmet szerzett 200 vegyesen a londoni olimpián.

Az önfeledt ünneplés helyett azonban vita és botrány robbant ki az angol fővárosban. A szövetségi kapitány Kiss László (71) nyíltan Cseh ellen fordult és az ő felkészülését segítő Sportkórház orvosaira támadt. Őket tette felelőssé azért, amiért a sportoló remélt dobogós helyezése elúszott 400 vegyesen és 200 pillangón.

Cseh Laci Londonban hagyott két érmet, s ilyenkor bánatos az ember... – összegzett Kiss László az MTI-nek – olvasható a blikk.hu portálján.

Egy ország találgatta, mi lehetett Cseh gyengébb szereplésének az oka az első két versenyszámában. Kiss erre most különös magyarázattal szolgált: kárhoztatta azokat a sportkórházi orvosokat, akik még az olimpiai kiutazás előtt különféle méréseket végeztek el Cseh László terhelhetőségével, felkészültségi állapotával kapcsolatosan.

Ezek az orvosok anélkül szóltak bele a szakmai munkába, hogy Laci edzőjével vagy velem, a szövetségi kapitánnyal beszéltek volna – jelentette ki a kapitány. Az ügyet nem hagyjuk szó nélkül, már jeleztük a Magyar Olimpiai Bizottságnak kifogásainkat. Egy versenyző felkészítése csapatmunka, s egy team csak akkor jó, ha a tagjai összedolgoznak a közös siker érdekében – fűzte hozzá Kiss László.

A pekingi olimpiáról három ezüstérmet hazahozó Cseh László partizánmunkát végzett? Az ügy főszereplője szerint szó sincs erről, edzője pontosan tudott mindenről.

Szó sincs arról, hogy bármit stikliben intéztem, a felkészülésem végig egyeztetve volt – nyilatkozta a világ- és Európa-bajnok Cseh László, aki a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen folytatni kívánja a versenyzést, ám nem biztos, hogy jelenlegi edzőjével, Turi Györggyel. – Nagyon bíztam a Sportkórház Teljesítménydiagnosztikai Laborjának segítségében, azt reméltem, hogy vérvizsgálati eredményeknek köszönhetően még jobb, még gyorsabb lehetek. A szakemberek tucatnyi alkalommal jöttek az edzéseinkre, s ott elvégezték a vizsgálatokat, így aztán erről mindenki tudott, az más kérdés, hogy nem mindenki bízott úgy a közös munka sikerében, mint én.

Soós Ágnes, a Sportkórház főigazgatója megerősítette Cseh szavait: az orvosok napi kapcsolatban voltak, s egyeztettek Turi György edzővel.

A témáról a nepszava.hu portálja így írt: Abban reménykedtünk, hogy pénteken újabb magyar érmek kerülnek a tudósításokba, ám Pars Krisztián örömteli - ráadásul első helyen jegyzett - továbbjutása mellett sok jóról nem számolhatunk be. Például: "jó" magyar szokás szerint megindult az egymásra mutogatás az úszók kapitánya és a Sportkórház között Cseh László a vártnál gyengébb szereplése miatt, ami éppen a klasszis örömteli bronzérme után látott napvilágot.

Egészen döbbenetes, hogy Cseh László még szinte le sem vehette nyakából a 200 vegyesen szerzett bronzérmét, a férfi 4x100-as vegyes váltó még be sem ugrott a medencébe - hetedik helyen lett döntős -, máris elkezdődött az úszóválogatott szerepléséhez egyébként "méltó" sárdobálás az eredmények elmaradása miatt. Kiss László szövetségi kapitány szerint Cseh azért hagyott Londonban két érmet, mert a Sportkórház orvosai az olimpiai kiutazás előtt különféle méréseket végeztek el Cseh László terhelhetőségével, felkészültségi állapotával kapcsolatosan, és ezzel beleszóltak a kapitányt és az edzőt megkerülve a szakmai munkába.

"Az ügyet nem hagyjuk szó nélkül, már jeleztük a Magyar Olimpiai Bizottságnak kifogásainkat" - közölte a kapitány.

Halkan jegyezzük meg – írja a lap - erről az olimpia előtt egy árva szót sem szólt, nyílván csak most, az eredmények és a beígért érmek elmaradását követően kezdte el szúrni a szemét az orvosok munkája. Egyszerűen döbbenetes és méltatlan ez Kiss Lászlótól, főleg annak tükrében, hogy maga az úszó ismerte el hibáit, ami miatt nem lett sem 400 vegyesen, sem pedig 200 pillangón finalista.

Természetesen a Sportkórház sem hagyta szó nélkül a kapitány vádjait. Soós Ágnes főigazgató úgy gondolja, a sárdobálás sehova sem vezet, a rágalmakat pedig visszautasítja. Majd az általa kiadott közleményben szintén megjegyzi, nem orvosi mulasztásokon vagy hatáskör túllépésen, hanem egy taktikai hibán múlt Cseh vártnál rosszabb londoni szereplése.