• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rejtélyes közlemény: aggódik a kormány a lézerközpontért

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Jelenleg nem látszik megnyugtatónak az ELI-projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője.

Ezt írta tegnap délutáni közleményében a Kormányszóvivői Iroda. Szabó Gábor rektor éppen az utóbbi időszakban érezte: beindult a projekt, előtte több fórumon hívta fel a figyelmet a késlekedésre. Botka László polgármester elképedt a közleményen. Kicsúszhat az időből a több mint 60 milliárd forintos szegedi beruházás – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Az Európai Unió 2015-ig több tucat tudományos nagyberuházást tervez. Cél: növelni a közösség tudományos-technológiai versenyképességét. Erre hivatott a lézerközpont (ELI, Extreme Light Infrastructure) is. A létesítmény négy elemen alapul majd. Az első három épül Csehországban, Romániában és Szegeden. A negyedik pillér helyszínéről később döntenek, épülhet a három helyszín valamelyikén vagy egy másik országban is – ez lesz a világ legnagyobb teljesítménysűrűségű lézere.

Szeged az attofizika, az ultrarövid impulzusú lézerfény kutatásának otthona lesz. Alap- és alkalmazott kutatások is indulnak, az eredményeket hasznosítani lehet az izotópgyártásban, orvosi gyógykezelésekben (például agydaganatok és más rákbetegségek gyógyításában), sugárterápiás módszerek kidolgozásában, gyógyszerkutatásban, szuperpontos navigációs rendszerek fejlesztésében, nukleáris hulladékok ártalmatlanításában, részecskegyorsításban.

A hét utolsó munkanapján, 15 óra 28 perckor közleményt adott ki a Kormányszóvivői Iroda, „Problémák a szegedi lézerprojekt körül" címmel.

A dokumentum szerint „a Kormány tudomására jutott aggasztó információk alapján problémák mutatkoznak a szegedi ELI projekt kapcsán. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője. Tekintettel a fentiekre, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság figyelemmel kívánja kísérni az ELI projekt ügyét annak érdekében, hogy a későbbiekben a Kormány megalapozott döntéseket tudjon hozni ebben a kérdésben. A felmerült körülmények alapján széles körű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig, kiket terhel a felelősség, Szegeden minden szükséges lépést megtettek-e".

Elektronikus levélben kértük a Kormányszóvivői Irodát – írja a lap - magyarázza el, mi „a jelenlegi helyzet", milyen aggasztó információk jutottak a kormány tudomására, és miért nem látszik megnyugtatónak a több mint 60 milliárd forintos szegedi projekt jövője. Egyelőre nem érkezett válasz. Kerestük az ügyben Lehrner Lórántot, a projektet menedzselő ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, de nem tudtuk elérni mobiltelefonján – olvasható a lapban.

Szabó Gábor lézerfizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a közlemény kiadásának pillanatában az Országházban vett részt a szegedi Konfuciusz Intézet létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás aláírásának ceremóniáján. Később elmondta: eddig semmilyen jelzés, információ nem jutott el hozzá az ügyben. Éppen az utóbbi időszakban érezte azt: beindult a projekt, előtte több fórumon hívta fel a figyelmet a késlekedésre.

Június végén megkötöttük a szerződést az épület tervezőjével – ez azért csúszott 7 hónapot, mert az ELI-HU taggyűlésein a 95 százalékos többségű tulajdonos, az állam nem szavazott róla. Október óta nem sikerült kitalálnia az államnak, milyen konstrukcióban rendezze a leendő helyszín jogi helyzetét. Pedig egy hete megszületett az új koncepciós terv is, konkrét épületadatokkal. Ha augusztusban még elkészül és a kormány elé kerül a brüsszeli pályázat, beleférünk a határidőbe. De ha most hosszadalmas vizsgálat indul, kicsúszunk belőle – fogalmazott a rektor.

Elképesztő és felháborító a közlemény, főleg az a része, amely Szeged felelősségét feszegeti – közölte a lappal Botka László, a város polgármestere, hangsúlyozva: nem is Szegeden működik az ELI-HU, a városnak és az egyetemnek csak jelképes tulajdonrésze van benne – az állam mellett.

Az elmúlt másfél évben semmilyen előrelépést nem tapasztaltam az ELI ügyében. Nem Szegednek, hanem Magyarországnak okoz óriási kárt a Fidesz, ha leállítja a projektet, amely az első európai tudományos nagyberuházás lenne az országban. Cseh és román partnereinket is lehetetlen helyzetbe hozná ez a lépés – húzta alá Botka László.