• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosok nyugdíjba kényszerítve

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Dr. Weltner János közalkalmazott, túl a nyugdíjkorhatáron, a kormánydöntés tökéletes “kiszemeltje".

Dr. Weltner János egyike annak a több ezer orvosnak, akit a jövőben inkább nem látna fehér köpenyben, betegek mellett a kormány. Csakhogy ő, sértődés, dac helyett inkább szembeszáll, mert alkotmányellenesnek tartja a döntést és tudja azt is: szükség van rá betegeknek, fiatal orvosoknak – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Minden nap reggel hétkor indulok, fél 8-kor a klinikán vagyok, jön a reggeli konferencia, fél 9-től pedig a műtétek. Hat-hét körül indulok haza, persze ebben benne van az is, hogy a kollégákkal megbeszéljük a legfrissebb dolgokat, mert hát az egyetem nemcsak gyógyító, hanem oktató-, kutatóhely is egyben. Mindezt pedig nem is lehet nyolc órában csinálni - mondja Weltner doktor. Vagyis dr. Weltner János, a Semmelweis Egyetem I-es számú sebészeti klinikájának sebésze, az intézmény egyik megkerülhetetlen “darabja". Nem csoda, hiszen már több, mint 40 éve dolgozik itt, az Üllői úton.

Ugyanabban az épületben, ugyanazon az osztályon, ahogy útja is ugyanazon a vonalon viszi hol az ambulanciára, hol a műtőbe, vagy épp a vizsgálóba. És ugyanazzal a lendülettel, szeretettel és alázattal, mint anno, első munkanapján, 1968-ban.

Hogy hogyan éli meg, hogy íróasztal mögül most mégis úgy gondolják: vége, Weltner doktor holnaptól inkább sétáltassa a parkban a kutyáját, írja meg emlékeit. Mint mondja, nem akar pihenni. Nem érzi, hogy elfáradt volna, csak azt: ha ez mostantól nincs, nemcsak munkáját, de hobbiját és hivatását is elveszik.

Meg vagyok lepődve, hogy jogállamban ilyet meg lehet csinálni. Ahogy az is megdöbbentő, hogy a XXI. században, amikor a hozzáadott értékre és az intellektusra a legnagyobb szükség van, épp ezen a területen akarnak, ráadásul egészen minimális megtakarításra számítva spórolni. Akkor, amikor már most is nem egy kolléga önkéntesként látja el munkáját, vagy látszat négyórás szerződéssel végzi a nagyon is teljes idős munkáját? Ráadásul az egészet kormányhatározatban intézik, ami pláne szabálytalan, hiszen az csak és kizárólag a kormánytagokra érvényes. Ez nem jogszabály. Hogy ránk nézve is hatályos legyen, kormányrendeletet kellett volna írni – húzza alá Weltner doktor, aki nem akar elmenni, most is dolgozik, a kormány korábbi, decemberi rendelkezése értelmében választott. Ugyan nyugdíja magasabb lett volna, mint főorvosi fizetése, de ő mégis az utóbbi mellett döntött. Mert dolgozni akar.

A kérvényezés egy dolog, de az egyetem már most is annyira szorult helyzetben van, hogy nem lesz más választása, mint elküldeni minket. Az elmúlt két évben az oktatásból 40 százaléknyit, az egészségügyben inflációs hatásként csak az ellátások ellentételezésére kialakított úgynevezett HBCS (homogén betegségcsoportok) befagyasztásával 20 százalékot vontak ki. Nincs máshoz nyúlniuk, mint a létszámhoz teszi hozzá a főorvos, aki most az ombudsmanhoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordult a szerinte teljességgel alkotmányellenes helyzet miatt.

Legolvasottabb cikkeink