• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Orvosok veszélyben: halálba menekülő gyógyítók

Lapszemle 2018.05.29 Forrás: nepszava.hu
Orvosok veszélyben: halálba menekülő gyógyítók

A túlhajszoltság, a feldolgozatlan kudarc és a végzetes élethelyzetekkel való szembesülés is szerepet játszat abban, hogy sok orvos lesz öngyilkos.

Az orvosok között kétszer akkora a befejezett öngyilkosságok aránya, mint a társadalom más rétegeiben átlagosan. Leggyakrabban a sebészek, az altatóorvosok, illetve a pszichiáterek vetnek véget az életüknek. E szakmákon belül is fokozottan veszélyeztetettek a nők. Minderről néhány hete az Amerikai Pszichiátriai Társaság kongresszusán Deepika Tanwar és munkatársai számoltak be. Adataik szerint az öngyilkosság mellett döntő orvosok a legritkább esetben élik túl a kísérletet. Minden más társadalmi csoportnál magasabb körükben a befejezett öngyilkosságok aránya. Mindennek hátterében a felmérés szerint leggyakrabban kedélybetegségek, alkoholizmus, vagy gyógyszerfüggőség van - írta a népszava.hu.

Arról, hogy Magyarországon mennyire gyakoriak az orvosok által elkövetett öngyilkosságok, nincsenek adatok. A legutolsó ilyen vizsgálat a rendszerváltás előtt volt, amikor az orvosi hetilap halálozási adataiból próbáltak a kutatók, Molnár László és munkatársai adatokhoz jutni – mondta a lapnak Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense. Ebből kiderül, hogy míg a negyven év alatti orvosok halandósága alacsonyabb a lakosságénál a negyven év felettieké már felülmúlta azt. Kiugróan sokan haltak meg már akkor is szív- és érrendszeri betegségekben, és sok volt az öngyilkos.

– Csak más országokban végzett kutatások alapján tudjuk, hogy az értelmiségi szakmák közül az orvosok körében történik a legtöbb öngyilkosság – mondta Rihmer Zoltán professzor, pszichiáter, hozzátéve, az öngyilkosságban számtalan külső tényező is szerepet játszik, de ami majdnem mindig jelen van, az a pszichiátriai betegség. A saját életüket kioltók 70 százaléka súlyos depresszióban szenved. Ha pedig jön a depresszió, lehet valaki világhírű sebész, kiváló elme, akkor is úgy érzi: nem elég jó, remeg a keze, nem emlékszik semmire, és ettől nem is mennek a dolgok a tőle elvárható színvonalon. Főleg a kreatív, nagy műveltségű embereknél óriási katasztrófa, amikor egy depressziós állapotban nem fog az agy, nem tud koncentrálni, elfelejt mindent. S közben meg állandóan ott van az agyában az is, hogy korábban micsoda teljesítményekre volt képes. Ha valakit ebben az állapotában mondjuk elhagyja a felesége, netán még munkanélkülivé is válik, könnyen nyúlhat végzetes eszközhöz.

– Az orvosnők gyakrabban vetnek véget az életüknek, mint a férfiak. Ez azért is érdekes, mert a társadalom egészére ennek az ellenkezője igaz – mondja Rihmer Zoltán. – A teljes populációban az öngyilkosságban meghaltak kétharmada férfi. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink