• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őssejtekkel foltozzák be a szívizmot

Lapszemle Forrás: inforadio.hu

Ma már a felnőtt őssejteket is képes a tudomány visszaprogramozni mindentudó őssejtekké.

A visszaprogramozott őssejtekből azután valamennyi szervünk és szövetünk sejtje létrehozható. Ez hatalmas lehetőségeket nyit a gyógyításban. Vannak például jelenleg olyan kísérletek, amelyekben az őssejtekkel befoltozzák a sérült szívizomszövetet. A remények szerint ezek a módszerek néhány év múlva bevonulnak az orvosi gyakorlatba – mondta az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorában Sarkadi Balázzsal, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének professzora.

Sarkadi Balázs elmondta, hogy többféle sejtet neveznek őssejtnek, de az igazi őssejt a pluripotens vagy mindentudó őssejt. Ebből alakulnak ki a szervezetünkben olyan őssejtek, amelyek már csak bizonyos szöveteket tudnak létrehozni.

Ilyenek például a vérképző őssejtek, a bőr őssejtjei, a bél őssejtjei, vagy a kötőszöveti őssejtek, amelyek a köldökzsinórvérben és felnőtt korban is jelen vannak. Eddig csak ezeket tudták használni a gyógyításban és a kutatásban.
Néhány éve azonban már a mindentudó pluripotens őssejteket is használják, mert kiderült, hogy a saját érett sejtjeink visszaprogramozhatók ilyen mindentudó őssejtekké, amik utána képesek létrehozni valamennyi szervünket és szövetünket.
A pluripotens sejt még nyitott minden fejlődési irányra, tehát belőle bármilyen sejtféleség létrejöhet. A pluripotens jelleg hátrány is lehet, mivel minden irányba elindulhat a sejtek fejlődése, sőt, ezek a sejtek tumorokat is létrehozhatnak.

A másik probléma, hogy még nem tudjuk, hogyan fognak beépülni a már kialakuló szöveti sejtek az ott lévő szövetekbe. Vannak például olyan kísérletek, amelyek arra vonatkoznak, hogy a megnöveszthető idegsejtek bevihetők az idegrendszerbe. De úgy tűnik, hogy a beépülő sejtek nem mindig találják a helyüket, nem tudják, hogy mivé kell alakulniuk. Tehát itt még nagyon sok tanulnivalónk van.

Mindenesetre az nagyon ígéretes, hogy mondjuk a saját vérsejtjeinket visszaprogramozhatjuk őssejtekké, és azután saját szívizom- vagy idegsejteket készíthetünk belőlük. Ezzel pedig az immunológiai problémák is eltűnnek ebben az esetben.