• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pandora szelencéje a román egészségügyben

Lapszemle Forrás: erdon.ro

Semmi látszata nincs a családorvosok tevékenységének - vélekedtek.

Semmi látszata nincs a családorvosok tevékenységének. Többek között ezt fejtette ki dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója azon a fórumon, amelyen az egészségügyben dolgozók képviselői egyeztettek. A rendezvény témája témája a beteg útja volt az egészségügy útvesztőiben, s ennek során az egészségügyi intézmények vezetői mutatták be intézményeiket, a mentőszolgálattól a kórházakig, kitérve a fő gondokra – olvasható az erdon.ro portálján.

Az egyeztetésen dr. Vajda Tünde a háziorvosok munkájáról és gondjairól is szót ejtett. Mondandója végére nagyon dühös lett dr. Gheorghe Carp volt alpolgármester, kórházigazgató, aki – több, a helyszínen lévő orvoskollégája egyetértése mellett – kiemelte: Egyáltalán nem működik a háziorvosi rendszer. Önök, házirorvosok azt csinálnak, amit akarnak, olyan munkaprogram szerint, ahogy akarják, az önök munkájának ráadásul semmi látszata végül. Ráadásul önöket nem ellenőrzi senki. Váradon például csak annyit kért a háziorvosoktól az önkormányzat, hogy nőjön a páciensek elégedettségi mutatója. Még ez sem történt meg végül. Amúgyis túl sok a háziorvos a városban, nincs is szükség annyira, amennyi most van – tette hozzá a kórházigazgató.

Carp egyik kollégája egyébként egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a témakör az egészségügyben igazi Pandora szelencéje. A fórum egyik szervezője, dr. Földes Béla el is ismerte: épp a téma nagyon vitás természete miatt nem akarta külön napirendi pontként felvenni az egyeztetés tervébe a háziorvosok kérdését – ám „a szelence még így is kinyílt" végül. Carp jelezte: a szakminisztériumhoz fordul rövidesen, s ellenőrzéseket fog kérni a háziorvosokra vonatkozóan. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy az önkormányzatok ellenőrizzék a szóban forgó orvosok tevékenységét – írja a portál.

Dr. Ovidiu Pop, a városi kórház igazgatója megoldáscsomagot javasolt, amelynek révén könynebbé tennék a betegek útját a rendszeren belül. Szerinte ehhez be kell vezetni az egészségügyi kártyát, területi, multifunkcionális ellátóközpontokat kell létrehozni, ezekben növelni az ágyszámot, javítani a belső szervezésen, illetve e központoknak jobban együtt kell működniük a sürgősségi kórházakkal, hogy átvehessék a sürgősségi ellátásból kikerülő, akuttá vált eseteket.

A hazai egészségügybeli állapotokra nagyon jellemző képet, mindent jól mutató epizódot osztott meg a fórumon dr. Hadrian Borcea, amikor válaszolt a helyi kórházzal kapcsolatos nehézségeikre panaszkodó belényesi polgármesternek így válaszolt: Sok felelős még azzal sincs tisztában, hogy van a megyében helikopter, amely szükség esetén a kisebb kórházakból viszi el a kritikus állapotban lévő beteget a nagyobb kórházakba. Ez sem a járművet igénylő kórháznak, sem a betegnek nem kerül semmibe. Mégis – hogy pozitív példát is mondjak – folytatta dr. Hadrian Borcea, idén csak a belényesi kórház kérte a helikoptert, két infarktusos beteg továbbszállításához. Bár tény, hogy ebben a két esetben meg eljárási hiba volt kikérni a helikoptert.