• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Pető Intézet: a könyvelésbe csúszhatott egy kicsi hiba?

Lapszemle 2019.02.01 Forrás: hvg.hu
Pető Intézet: a könyvelésbe csúszhatott egy kicsi hiba?

A napokban tömegesen küldtek ki több százezres tartozásokról szóló értesítőket.

Egy átlagosnak indult januári munkanapból hazatérve olvasónk furcsa levelet talált a postaládájában: a küldemény a Semmelweis Egyetemről (SE) érkezett a kétgyerekes Márta kisebbik fiának nevére, amiben leginkább az tűnt különösnek, hogy a címzett még csak 12 éves. A meglepetés nemhogy eloszlott volna, de még nőtt is a levél felbontása után: abban ugyanis arról tájékoztatta a fiút, Ádámot az egyetem gazdasági főigazgatóságának követeléskezelő osztálya, hogy nyilvántartásuk szerint 2018. december 31-én 380 ezer forintos tartozása áll fenn - írta a hvg.hu. Hogy miből ered a 12 éves tartozása, arra a levél nem tért ki, mindössze egy 2014-es, magyarázat nélküli dátum szerepelt az összeg mellett, illetve egy rövid indoklás, hogy az eltérésre az egyetem éves beszámolójának éppen zajló könyvvizsgálata során derült fény.

Az öt évvel korábbi dátum alapján az egyik családtagnak támadt egy halvány gyanúja, hogy a levél esetleg azzal állhat összefüggésben, amikor Ádám – még ovis korában – konduktorhoz járt a Pető Intézetbe. Az intézményt ugyanis 2017 nyarán átvette és azóta saját karaként működteti a Semmelweis Egyetem. Ez azonban csak a feladóra nyújtott magyarázatot, a tartozásra nem, a terápia havi 20 ezer forintos díját ugyanis mindig pontosan befizették, és a dátum sem stimmelt igazán, mert a fiú nem 2014-ben, hanem 2012/13-ban járt fejlesztésre.

Az értesítőn szereplő telefonszámon azonban csak annyit tudott mondani a követeléskezelő osztály ügyintézője, hogy valóban Pető intézetes tartozásról van szó, ám azt, hogy miből ered, már nem tudta megmondani, mert állítása szerint az intézet 2017-es beolvadáskor csak listákat és táblázatokat kaptak az ottani pénzügyi osztálytól, az ezekhez tartozó bizonylatokat, és más iratanyagot nem. Nem jutottak sokkal messzebb Mártáék az egykori Pető Intézetnél sem: a pénzügyi osztály illetékese együttérzéssel vegyes tanácstalansággal fogadta a panaszt, majd visszamutogatott az egyetemre: állítása szerint a beolvadáskor mindent átadtak az átvevő intézménynek, az egyetem - immár a Pető Kar adatait is tartalmazó - elektronikus nyilvántartásához pedig nem is férnek hozzá.

A - relatíve - jó hírrel végül néhány óra múlva hívták fel: nem kell semmit fizetnie, és tekintse egyúttal tárgytalannak is a levelet, mert nem is nekik szól, hanem egy másik, hasonló vezetéknevű Ádámnak akarták küldeni.

Mivel Márta esete a Semmelweis Egyetem és a Pető András kar pénzügyesei szerint sem egyedi, a lap megkereste az egyetemet is, hogy vajon mi okozza a káoszt a Pető kar könyvelésében, hogyhogy nem derültek ki az eltérések az intézmény 2017-es átvételkor és mi lehet a megoldás a nagy számban fennálló, félrekönyvelésekre. Az egyetem kommunikációs osztálya az alábbi választ adta a kérdésekre:

A Semmelweis Egyetem Pető András Kar az elmúlt két évben, 2017 óta, két alkalommal is váltott informatikai gazdálkodási rendszert, először még önálló főiskolaként, néhány hónappal az intézménybe történő integrálódása előtt, majd 2018 első negyedévében, amikor a Semmelweis Egyetem informatikai gazdasági rendszerébe véglegesen beolvadt a kar. A vevői adatállomány többszöri átvezetése közben történt technikai hiba miatt az egyetemnek a korábbiaknál több egyeztetést igénylő tétele keletkezett a 2018-as gazdasági év zárásakor.

Az egyetem válaszában egyúttal elnézést is kér a kellemetlenségekért az érintettektől, hangsúlyozva, hogy a kiküldött egyenlegközlő értesítők nem fizetési felszólítások, hanem az egyeztetési folyamat részei. Az intézmény Gazdasági Főigazgatósága a következő hetekben levélben tájékoztatja az érintett ügyfeleket arról, hogy munkaidőben mely telefonszámon, illetve emailcímen tisztázhatják az egyenlegértesítőn szereplő összeg helytállóságát. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink