• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rejtélyes betegség jelent meg Magyarországon

Lapszemle 2023.06.02 Forrás: Index
Rejtélyes betegség jelent meg Magyarországon

A megkeresett röntgenorvosok is különösnek tartották a képalkotók felvételeit.

Temesszentandrási György belgyógyász, klinikai immonológus az Indexnek arról számolt be, hogy két fiatal nő is hasonló gyomor-bélrendszeri panaszokkal érkezett kórházi osztályukra, aminek hátterében eddig ismeretlen eredetű betegség állhat.

A szakorvos kiemelte: mivel fiatal nőkről van szó, először a terhességet zárták ki, és már az első vizsgálatoknál felmerült az endometriózis gyanúja, ami szintén járhat a bélfal megvastagodásával, de antibiotikum hatására nem gyógyul és nem ilyen jellegű klinikai képpel jár.

Sőt, nem nagyon tudunk olyan betegségről, ami a vastagbél jobboldali hajlatánál okoz gyulladást – mondta a doktor, hozzátéve: a Chron-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás ugyan okozhat elváltozásokat a területen, de ezek krónikus betegségek, így antibiotikumos kezeléssel nem gyógyíthatóak. A belgyógyász kérdésünkre elmondta, hogy daganat itt is előfordulhat, azonban ezt a képalkotó vizsgálatok egyike jó eséllyel kimutatta volna, vagy a székletben található vér utalt volna erre. Temesszentandrási György arra is kitért, hogy endoszkópos vizsgálattal jobban igazolható a rosszindulatú elváltozás, de a betegek állapota miatt akkor erre nem volt lehetőség, ezért szövettan sem készült. 

A vastagbél-tükrözéses szűrővizsgálatot ugyanakkor 40 éves kor felett 5 évente el kellene végezni. A krónikus bélgyulladásban szenvedőknek pedig kiemelten fontos lenne ennél gyakrabban kolonoszkópos vizsgálatot végeztetni, ugyanis náluk 8-12 szerese a rizikója a vastagbélrák kialakulásának – hívta fel a figyelmet.  

A hirtelen jelentkező láz és heveny hasmenés, hányás is fertőzésre utal, de a székletmintákban nem volt a leggyakrabban ilyen panaszokat produkáló coli-, szalmonella-, vagy helicobacter baktérium. A tenyésztés egy ismert kórokozót sem mutatott ki, még a HIV-vizsgálat is negatív lett, bélférgességről sem lehetett szó. 

Temesszentandrási György több hazai gasztroenteorológussal felvette a kapcsolatot, de eddig senki sem találkozott ilyen esettel, legjobb tudomása szerint még a nemzetközi szakirodalomban sem említenek hasonlót. A megkeresett röntgenorvosok is különösnek tartották a képalkotók felvételeit. A flexura hepatica környéki vastagbélgyulladást a Magyar Családorvosok Lapjában leíró szakorvos szerint még ha egy új típusú betegségről van is szó, az bizakodásra ad okot, hogy van ellene gyógyszerünk. 

További részletek az Index cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink